Haridustöötajad: õpetaja töötasu miinimum tuleks tõsta 1500 euroni

BNS
Copy
Klassiruum.
Klassiruum. Foto: Arvo Meeks

Eesti Haridustöötajate Liit esitas peaministrile, haridusministrile ja rahandusministrile pöördumise milles leidis, et õpetaja töötasu miinimum tuleks järgmisel aastal tõsta vähemalt 1500 euroni.

Liidu hinnangul oleks töötasu tõstmine selgeks signaaliks ka noortele, et sellel ametil on potentsiaali ning õpetaja ameti väärtustamisest mitte ainult ei räägita, vaid valitsus astub selle teostamiseks ka realseid samme.

Haridustöötajate sõnul on aastaid räägitud, et õpetaja töötasu Eestis peaks algama vähemalt riigi keskmisest ja õpetaja keskmine töötasu vähemalt 120 protsenti riigi keskmisest palgast. Lähtuvalt suvisest majandusprognoosist tähendaks see järgmisel aastal õpetaja töötasu alammäära summas 1653 eurot. Võrreldes senise 1315-eurose alammääraga oleks kasv 26 protsenti.

Liit mõistab, et sellise tõusu saavutamine ühe aastaga võib osutuda keeruliseks, ent samas tuleb nende hinnangul arvestada, et Eesti väga hea hariduse jätkusuutlikkus on praeguseks hetkeks suure küsimärgi all. Liidu sõnul on riik silmitsi aina süveneva õpetajate puudusega, mis on tingitud eelkõige sellest, et õpetajate töötasu ei ole konkurentsivõimeline teiste kõrgharidust nõudvate töökohtadega.

Eriti halvasti mõjus liidu hinnangul õpetaja ameti mainele ja perspektiivile eelmise valitsuse sõnum kahes viimases riigi eelarvestrateegias (RES), kus oli kirjas, et õpetajate töötasu on külmutatud järgmiseks neljaks aastaks. Liidu andmetel 2021. aastal õpetajate töötasud reaalselt ei tõusnudki ning töötasu alammäär hoopis langes oluliselt võrreldes riigi keskmisega.

Haridustöötajad leidsid, et Eesti hariduse hea taseme püsimiseks peaks olema miinimumeesmärgiks õpetajate töötasu alammäära ja ka keskmise töötasu tõstmine samasse proportsiooni riigi keskmise palgaga nagu see oli 2020. aastal.

Liidu sõnul tuleb selleks, et õpetajate töötasu oleks võrreldav teiste kõrgharidusega töötajate kesmise töötasuga, viia õpetaja töötasu alammäär riigi keskmisele palgale lähemale. Nende andmetel tähendaks õpetaja töötasu alammäära lähenemine 3 protsendi võrra võrreldes 2020. aasta tasemega riigieelarvest ligi 75 miljonit eurot lisaraha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles