Luminor: kinnisvaraturul on toimumas stabiliseerumine

BNS
Copy
Kinnisvara ostjad on muutunud varasemast ettevaatlikumaks, ütleb Tanel Rebane.
Kinnisvara ostjad on muutunud varasemast ettevaatlikumaks, ütleb Tanel Rebane. Foto: Arvo Meeks

Luminori jaepanganduse juhi Tanel Rebase sõnul on ostjad muutunud varasemast ettevaatlikumaks ning kaalutlevad, kas on mõistlik hetkel pakutava hinnaga kinnisvara osta, mistõttu toimub hetkel kinnisvaraturul pigem stabiliseerumine.

Rebane tõdes pressiteates, et kui aasta esimeses pooles oli kinnisvaraturg väga aktiivne ning võis isegi märgata, et korterite peale käis oksjon, kus kohapeal kõige kõrgema hinna pakkunud ostja sai korteri endale, siis nüüd on olukord muutumas. Sellele annab kinnitust ka väike langus laenumahtudes.

«Hetkel dikteerib kinnisvaraturu olukorda pakkumine, mis on oluliselt väiksem kui näiteks eelmisel aastal samal ajal. See tähendab, et müügis oleva kinnisvara hulk on oluliselt vähenenud ning ostuhuvilistel seega vähem valikuvõimalust,» ütles Rebane.

Üheks põhjuseks, miks pakkumisi on jäänud vähemaks, on tema hinnangul uusarenduste vähesus. «Uusarendusi on hetkel tõepoolest vähem turul kui mõni aeg tagasi,» märkis jaepanganguse juht, lisades, et selle on omakorda tinginud ehitusmaterjalide hindade tõus, mistõttu on ka arendajad praegu kalkuleerivamad ning mõtlevad iga arendusega seotud detailid väga korralikult läbi.

Sellegipoolest prognoosis Rebane, et lähiajal võib oodata uusarenduste pakkumise kasvu. «Hetkel analüüsitakse, kellele, kuhu ja millise hinnaga kinnisvaraarendust ehitada, seejärel tullakse uute korteritega kindlasti ka turule,» ütles ta.

Teisest sambast väljujatelt suurt mõju enam oodata ei ole

Teisest pensionisambast raha välja võtnud inimesed on Rebase hinnangul aga praeguseks juba tee kinnisvaraturule leidnud ning kinnisvara varakult broneerinud. «Võib ennustada, et huvilisi tuleb küll juurde, kuid see pole kindlasti massiline, seda enam, et kinnisvarahinnad on praegu väga kõrged ning sobiva objekti valikul tuleb otsus väga teadlikult ja kaalukalt teha,» sõnas Luminori jaepanganduse juht.

Samuti pole väljamakse summa tõenäoliselt nii suur, et sellega kinnisvaraturule siseneda annaks. «Arvestades praegust keskmist ruutmeetri hinda, siis näiteks Tallinna kesklinnas peaks korteri sissemakse olema umbes 15 000 eurot. Keskmine teisest sambast väljamakstav summa on aga umbes 8000 eurot, millest omakorda tuleb tasuda veel tulumaks,» näitlikustas ta.

Rebase sõnul ei tähenda see aga, et inimesed seda võimalust üldse ei kasuta. «Kindlasti soetab üks hulk inimesi selle summa eest ka endale sobivat kinnisvara, kuid võib arvata, et suur hulk väljamakstavast summast läheb siiski vanade kohustuste katteks või muudeks jooksvateks kulutusteks,» nentis ta.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles