Kui palju maksab 500-eurose kinkekaardi kinkimine töötajale tegelikult? (1)

PM Majandus
Copy
Kinkekaardi kinkimisel töötajatele lisandub kaardi väärtusele nii tulu- kui ka sotsiaalmaks.
Kinkekaardi kinkimisel töötajatele lisandub kaardi väärtusele nii tulu- kui ka sotsiaalmaks. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Kõigi mitterahaliste preemiate ja kingituste eest töötajatele peab tööandja tasuma erisoodustusmaksu, mis muudab kingi tööandja jaoks enam kui poole kallimaks.

Advokaadibüroo Hedman Partnersi maksuõiguse eksperdi Triin Ahveldti sõnul on töötajale pakutav spaa-pilet, kinkekaart ja isegi puuviljakorv on maksustatavad erisoodustusena.

Erisoodustuse puhul tuleb tööandjal arvestada nii tulu- kui ka sotsiaalmaksu kuluga. Näiteks töötaja premeerimisel 500-eurose kinkekaardiga tuleb maksta 20 protsenti tulumaksu ehk 125 eurot , mis teeb hüve brutosummaks 625 eurot. Lisaks tuleb ettevõttel tasuda 33 protsenti sotsiaalmaksu hüve brutosummalt ehk 625 eurolt, seega lisakulu kokku on 206,20 eurot.

Seega 500-eurose kinkekaardi kinkimine töötajale tähendab tööandja jaoks maksukulu 331,25 eurot ning kogukulu moodustab seega 831,25 eurot, selgitas Ahveldt.

Osalusoptsioonide maksustamine

Erireeglid kehtivad maksuõiguse eksperdi sõnul osalusoptsiooni programmide puhul, mis on viimastel aastatel populaarne võimalus töötajate premeerimiseks heade tulemuste eest. Optsioonid vastavad klassikalises mõttes erisoodustuse reeglitele.

«Samas enamik riike, sh Eesti on optsioonidele kehtestanud erireeglid. Näiteks, kui optsioonid realiseeritakse kolm aastat pärast andmist, siis osade omandamine töötajatele ei ole maksustatav. See võimaldab pikaajalise preemia puhul ettevõttel maksukohustust vältida,» tõi Ahveldt välja.

Osakute müümisel saadav kasu maksustatakse

Optsioonide realiseerimisel saab töötajast ettevõtte omanik, seega tekib ka omanikutulu ehk dividendide saamise võimalus. «Tegemist ei ole otseselt töötulemusega seotud preemiaga, kuid dividendide näol saadav lisasissetulek tekitab tõenäoliselt töötajas siiski lisamotivatsiooni ja huvi ettevõtte hea käekäigu vastu,» lisas Ahveldt.

Enamiku preemiate puhul on ettevõtte raamatupidaja suuteline detailid Ahveldti sõnul ise läbi mõtlema ja maksureegleid korrektselt järgima. «Osalusoptsioonide puhul tasub siiski teemat põhjalikumalt uurida ja kaasata ka maksunõustaja, et vältida ootamatuid täiendavaid probleeme,» soovitas ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles