Eksperdid: elektri hinda mõjutavad kvoodispekulandid (7)

Erkki Erilaid
Copy
Elektri hinnale lisab CO2 tänavune hinnatõus ligikaudu 20 eurot/MWh juurde.
Elektri hinnale lisab CO2 tänavune hinnatõus ligikaudu 20 eurot/MWh juurde. Foto: Elmo Riig

Mitme eksperdi hinnangul on elektri hinna lakke lennutanud suuresti heitekogustega hangeldavad spekulandid. Järelevalve tegijad ja poliitikud leiavad nüüd, mil saastehind on kerkinud enam kui kaks korda, et kauplemissüsteem (ETS) pole oma eesmärki täitnud ja selle toimimist tuleks rohkem reguleerida.

Nii ELi finantssüsteemi stabiilsuse üle järelevalvet tegev ESMA kui ka Eesti majandus- ja taristuminister Taavi Aas kritiseerivad Euroopa süsinikuheitega kauplemise süsteemi. ESMA kaalub ETSi kohta Euroopa Komisjonile (EK) kaebuse esitamist, sest finantsinvestorite hasartmängud on CO2 hinnad taevasse lennutanud, kirjutas energiaturgude uudiseid kajastav Montel.

Saksamaa energiamüüja Stromio saatis hiljuti ESMA-le kaebuse, kus märgiti, et üha suurem arv turuosalisi – nüüdseks juba üle 200 – kasutab kvoodihinnaga manipuleerimiseks lühiajalisi tuletistehinguid. Selle tagajärjel on Euroopa süsinikuhind mulluse novembriga võrreldes kerkinud pea kolm korda ning saavutas esmaspäeval rekordi, 63 eurot tonnist. Elektri hinnale lisab CO2 tänavune hinnatõus ligikaudu 20 eurot/MWh juurde.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles