Venemaa: Nord Stream 2 aitaks Euroopa gaasihinda ohjeldada (3)

Copy
Nord Stream 2
Nord Stream 2 Foto: Hannibal Hanschke

Kreml teatas kolmapäeval, et gaasitoru Nord Stream 2 kiire käivitamine võib aidata langetada Euroopa kasvavaid gaasihindasid.

Kriitikud on süüdistanud Moskvat Euroopa gaasivarustuse sihilikus piiramises, et mööda Läänemere põhja Saksamaale kulgeva Nord Stream 2 käivitamist kiirendada.

Gaasitoru peaks kahekordistama gaasitarne Venemaalt Saksamaale, kuid kriitikute sõnul võib Moskva seda kasutada geopoliitiliste vaidluste enda kasuks lahendamiseks.

«Pole kahtlustki, et Nord Stream 2 kiireim võimalik käivitamine aitab Euroopa maagaasi hinnaparameetreid märkimisväärselt tasakaalustada,» ütles Kremli pressisekretär Dmitri Peskov.

Suurpanga Goldman Sachs teisipäeval avaldatud analüüsis järeldati, et rekordkõrge gaasihind on tingitud erakordselt madalatest varudest, aga ka oodatavast külmast talvest. Venemaa on eksporditellimused täitnud, kuid ei ole tarninud tagavara, kuivõrd tulekahju Gazpromi töötlemistehases olla tarneid aeglustanud.

Nord Stream 2 valmis 10. septembril, kuid Saksa järelevalvajad peavad tarnete algusele veel heakskiidu andma.

Vene riikliku gaasihiiu Gazprom juht Aleksei Miller kinnitas kolmapäeval, et gaasitarned Nord Stream 2 kaudu ei alga juba 1. oktoobril, nagu seda väitis agentuur Bloomberg.

 
Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles