Keskkonnaminister: elektriaktsiis tuleb külmutada ja kvoodiraha peredele suunata (5)

PM Majandus
Copy
Tõnis Mölder
Tõnis Mölder Foto: Tairo Lutter

Keskkonnaminister Tõnis Mölder (Keskerakond) andis ühismeedas teada, et teeb valitsusele ettepaneku külmutada elektriaktsiis. Samuti soovib Mölder kasutada kvoodimüügi tulusid elektriarvete leevendamiseks.

Praegu kehtib Eestis ajutiselt elektriaktsiis üks euro megavatt-tunni kohta. Alates 2022. aasta esimesest mais peaks see tõusma tagasi tasemele 4,47 eurot megavatt-tunni eest. Keskkonnaminister Mölderi hinnangul tuleks otsus ümber vaadata. «Tulenevalt ülikõrgest elektrihinnast börsil ning lähenevast kütteperioodist mõjutab kõrge elektrihind kõiki Eesti leibkondasid, eriti valusalt väiksema sissetulekuga peresid,» kirjutas Mölder sotsiaalmeedias. «Minu ettepanek on septembrikuise eelarveläbirääkimiste juures külmutada elektriaktsiis ka järgmiseks aastaks, et hoida ära tavatarbijale veel täiendav elektrihinnatõus.»

Aktsiis moodustab elektrihinnast  siiski väikse osa: täna maksab elekter börsil 160 euro megavatt-tuuni eest, mistõttu oleks kolme euro suurusest abimeetmest vähe abi. Sestap on Mölderi sõnul vaja mõelda ka muude meetmete peale. 

«Teine ettepanek on seotud elektriarvete otsese kompenseerimisega riigi poolt. Nimelt on rahandusministeerium 2021. aasta eelarve koostamisel prognoosinud CO2 müügitulu laekumist riigikassasse 86 miljoni euro ulatuses. Arvestades CO2 kvoodi hinna tõusu ja pooleaastast laekumist, peaks riigieelarvesse 2021. aasta lõpuks laekuma suurusjärgus 200 miljonit eurot. Pool sellest summast läheb automaatselt keskkonnaprogrammide ja -eesmärkide täitmiseks. Teine osa ülelaekunud rahast on riigil vabalt kasutada. Seda võiks kasutada otseselt perede toetamiseks, kellele elektrihinnatõus kõige valusamalt on pihta löönud,» pani Mölder ette, lisades, et peab vajalikuks nende ettepanekute arutamist valitsuskoalitsioonis.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles