Ettevõtted hädas: töötajatest suur puudus ja kandidaadid nõuavad suuremat töötasu

PM Majandus
Copy
Töömess.
Töömess. Foto: Arvo Meeks / LEPM

Kuigi suur osa inimestest on valmis töökohta vahetama, tehakse seda vaid väga hea pakkumise korral, selgus CV-Online/CV.ee septembrikuisest uuringust.

CV.ee veebilehe statistika näitab, et nii tööpakkumiste kui ka kandidaatide arv on sügise saabudes tõusuteel: CV.ee veebis on praegu ligi 2000 aktiivset töökuulutust.

Samal ajal nõustub 72 protsenti tööandjatest, et uusi töötajaid on keeruline värvata ning pea pooltes ettevõtetes on puudus vajalikust personalist.

Töötajad rohkem rahul

Põhjused võivad peituda töötajate suurenenud rahulolus nii töötingimuste kui ka palgaga. Võrreldes tänavuse juuniga on töötajate üldine rahulolu tõusnud 4 protsenti. Oma tööga on rahul 67 protsenti vastanutest ning 39 protsenti töötajatest on töötasuga kas väga rahul või pigem rahul.

Uut tööd otsib aktiivselt 34 protsenti vastanutest ning 47 protsenti on valmis hea pakkumise korral töökohta vahetama. Võrreldes suve algusega on 3 protsendi võrra langenud nende määr, kes oleks valmis töökohta vahetama.

«Stabiliseerunud majandusolukord ja palkade tõus on tekitanud tendentsi, kus töötajate rahulolu on varasemast kõrgem ning kuna töötajate üldine rahulolu on võrdlemisi suur, vahetatakse töökohta vaid väga hea pakkumise korral. Ka 72 protsenti tööandjatest on viimaste kuude jooksul täheldanud, et kandidaadid küsivad varasemast suuremat töötasu,» räägib CV-Online’i turundusjuht Karla Oder.

62 protsenti tööandjatest tunneb, et peab uute töötajate värbamiseks kasutama varasemast enam lisameetmeid ja -kanaleid. Pooled tööandjad on nõus värbama ka väiksema kogemusega inimesi, kui soovitud kvalifikatsiooniga töötajaid pole leida. Rohkem pannakse rõhku tööandja brändi edendamisele ning 76 protsenti tööandjatest levitab tööpakkumisi ka sotsiaalmeedias.

Lähikuudel plaanitakse enim uusi töötajaid värvata spetsialisti ametikohale (62 protsenti). Samuti on puudus oskustöölistest. Neid kavatseb lähikuudel juurde värvata 39 protsenti tööandjatest. Tööjõupuudus on suurim IT-sektoris. CV.ee veebi statistika näitab, et neljandik vabu töökohti on IT-valdkonnas.

Uuringu viis läbi tööportaal CV-Online Estonia (CV.ee). Küsitleti nii eraisikuid kui ka tööandjaid, vastuseid laekus vastavalt 1469 ja 138. Valimis on esindatud erinevad ametipositsioonid ja tegevusvaldkonnad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles