Amsterdami kanepikohvikud on ohus

Erkki Erilaid
Copy
Amsterdami kanepikohvikud. 
Amsterdami kanepikohvikud. Foto: EVERT ELZINGA

Mitu Amsterdami kuulsat coffeeshop’i ehk kanepikohvikut on pidanud pandeemia ajal külastajate puuduse tõttu ­uksed sulgema. Kuigi turiste on viimastel kuudel rohkem, kurdavad raske aja üle elanud kohvikupidajad, et käive on poole väiksem kui varasematel aastatel. Peale selle soovivad poliitikud vabastada linna patu-­­pea­linna kuvandist, kohvikute tegevust aina enam piirata ja nende arvu kärpida.

Kanepikohvikud on kindlasti üks Hollandi tähelepanuväärseid iseärasusi ja paljude ­turistide silmis koos Amsterdami punaste laternate piirkonnaga ka tõmbe­number. Coffeeshop’ides on lubatud müüa väikestes, kuni viiegrammistes kogustes kanepit. Äri on range järelevalve all ja maksustatud ning kanged narkootikumid on keelatud.

«Väga vaikne aasta on olnud,» kõneles Amsterdami kanepikohvikus Barney’s töötav Ben CNBC-le. «Võrreldes eelmise suvega on olukord pisut paremaks läinud, kuid varasematest aastatest on külastajaid endiselt palju vähem.» Tema hinnangul on ­selle taga peamiselt turistide puudus. «Prantsuse ja Saksa turiste ikka kohvikusse sattub, kuid inglasi ning itaallasi, keda varem käis palju, näeb märksa vähem.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles