Aqva Hotelsi käive kukkus mullu koroona tõttu veerandi võrra

BNS
Copy
AQVA Hotel & Spa Rakveres.
AQVA Hotel & Spa Rakveres. Foto: Marianne Loorents

Hotellihaldaja Aqva Hotels OÜ müügitulu kahanes mullu aastavõrdluses 26,5 protsenti 4,9 miljonile eurole, ettevõtte puhaskasum kahanes samal ajal 85,5 protsenti 95 500 eurole.

Ettevõtte ärikasumimäär oli 2020. aastal 19 protsenti, mida oli 4 protsendipunkti vähem kui 2019. aastal. Ärikasumiks kujunes 941 900 eurot, mida oli 39 protsenti vähem võrreldes varasema aastaga. «Ärikasumi languse peamine põhjus on tervisekriisist tulenevad piirangud, mis sulgesid hotelli ja toitlustuse pea kaheks kuuks,» kirjutab ettevõtte juhtkond majandusaasta aruandes.

Mullu vähenes ettevõtte majutustäituvuse protsent 20,6 protsendipunkti võrra. Keskmine ööbimiste kestvus oli 1,35 ööd, mis vähenes võrreldes 2019. aastaga 4,3 protsenti. Tänavu loodab ettevõtte juhtkond jääda 2020. aasta tasemele.

Juhtkond märgib, et kuna 2020. aastal oli reisimine koduriigist väljapoole raskendatud, moodustasid põhiosa majutujatest ja ööbimistest eestlased. Kokku moodustasid eestlased 85,7 protsenti kogu majutujate arvust, aastakasv oli ligikaudu 24 protsenti. Lisandusid veel soomlased 6,1 protsendiga ja venelased 3,9 protsendiga.

Ettevõttes töötas mullu keskmiselt 130 inimest, aasta varem oli töötajaid 148. Töötajate palgakulu kahanes aastaga 13,4 protsenti ligi 1,5 miljonile eurole.

Juhtkond tõdeb, et seoses tervisekriisiga oli ettevõtte sunnitud koondama ligi 10 protsenti töötajatest. «Eriolukorras oli majandustegevus peatunud ja töötajatele töö tagamine ning töötasu maksmine raskendatud. Aqva Hotels taotles töötukassa poolt töötajatele töötasu hüvitist koos riigipoolse sotsiaalmaksu tasumisega 285 714 eurot,» selgitab juhtkond.

Juhtkond toob ka välja, et ettevõtte peamised riskid on seotud COVID-19 pandeemia edasise kulu ja vaktsineerimisprotsessi edukusega. Lühiajaliselt aitab juhtkonna sõnul leevendada tööjõu pingelist olukorda inimestele suunatud töötasu hüvitis.

«Eksperdid ootavad 2021. aastal majanduse taastumist. Aqva Hotels OÜ on samuti optimistlik ja jätkab 2019. aastal alustatud uue spaa ehitusprojekti kavandamisega,» lisab ettevõtte juhtkond.

Aqva Hotels OÜ pakub majutusteenust koos konverentside, seminaride ja vastuvõttude korraldamise ning heaoluspaa- ja ujumisteenusega Rakvere linnas. Ettevõttel on hotellikompleks 120 hotellitoaga koos vee- ja saunakeskusega ning heaoluteenuse keskus ja seminaride korraldamiseks kokku neli erineva suurusega ruumi.

Ettevõtte aktsionärid on 96,23 protsendiga OÜ RATO Holding ja 3,77 protsendiga OÜ Viitna Kõrts. Tegelikud kasusaajad on 48,11 protsendiga Raivo Tamm ja samuti 48,11-protsendise osalusega Toomas Tamm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles