Suurbritannia lükkas Brexiti-järgse tollikontrolli edasi

Copy
ÜK valitsuse otsus tähendab, et Briti ekspordi suhtes ELi teostatakse täielikku kontrolli, samas kui Euroopa konkurentide import Ühendkuningriiki on bürokraatiavaba.
ÜK valitsuse otsus tähendab, et Briti ekspordi suhtes ELi teostatakse täielikku kontrolli, samas kui Euroopa konkurentide import Ühendkuningriiki on bürokraatiavaba. Foto: JOHN SIBLEY

Suurbritannia teatas teisipäeval, et lükkab edasi täiemahulise piirikontrolli Euroopa Liidust saabuvatele kaupadele, kuivõrd paberimajandus ja uued immigratsioonireeglid on tekitanud tarneraskusi.

Piirikontroll valdkondades nagu toiduainete ja loomsete kaupade import pidi algama oktoobris, kuid lükati «pragmaatilise uue ajakava» alusel edasi jaanuarini, teatas Briti valitsus.

Tollideklaratsioone ja -kontrolli hakatakse nõudma 1. jaanuarist 2022, teatas valitsus.

Sertifitseerimine ning toidu- ja loomsete kaupade füüsiline kontrollimine haiguste ja kahjurite suhtes, mis pidi algama 1. jaanuarist, lükati edasi juulini.

Juulini lükatakse edasi ka turvalisuse ja julgeoleku deklaratsioonide nõue.

«Me tahame, et firmad keskenduksid pandeemiast taastumisele ega peaks tegelema uute nõudmistega piiril. Seetõttu oleme me koostanud uue pragmaatilise ajakava täieliku piirikontrolli kehtestamiseks,» ütles minister David Frost.

«Äridel on nüüd rohkem aega, et valmistuda kontrollideks, mis kehtestatakse 2022. aastal järk-järgult,» lisas ta.

Pandeemia ja EL-i ühisturult lahkumine on tekitanud Suurbritannias veokijuhtide nappuse ja viinud tarneprobleemideni, eriti toidu- ja joogisektoris.

Valitsus on lükanud edasi ka Brexiti-järgsete kaubandusreeglite rakendamise kaubaliiklusele Suurbritanniast Põhja-Iirimaale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles