Maailmapank: kliimamuutuste tõttu võib migreeruda 216 miljonit inimest (1)

Copy
Haiti migrandid Mehhikos. Haitit on räsinud sel aastal troopilised tormid ja võimas maavärin, mille tõttu on hukkunud tuhandeid inimesi.
Haiti migrandid Mehhikos. Haitit on räsinud sel aastal troopilised tormid ja võimas maavärin, mille tõttu on hukkunud tuhandeid inimesi. Foto: Juan Manuel Blanco

Vähenev põllumajandustoodang, joogivee nappus, merevee taseme tõus ja teised kliimamuutuste negatiivsed tagajärjed võivad sundida kuni 216 miljonit inimest aastaks 2050 oma kodudest lahkuma, hoiatas Maailmapank esmaspäeval.

Washingtonis asuv arenguriikidele laene andev pank avaldas 2018. aastal raporti, milles oli ära toodud kliimamuutuse mõju rändele Lõuna-Aasias, Ladina-Ameerikas ja Sahara-taguses Aafrikas, mille kohaselt võib aastaks 2050 oma kodudest lahkuda kuni 143 miljonit inimest.

Viimases raportis kirjeldati lisaks kolme uut regiooni, Ida-Euroopat ja Kesk-Aasiat, Põhja-Aafrikat ning Ida-Aasia ja Vaikse ookeani piirkonda, et anda «üleilmne hinnang» võimaliku migratsiooni ulatusele, ütles Maailmapanga säästva arengu asepresident Jürgen Vögele.

«On oluline märkida, et see prognoos pole kivisse raiutud,» ütles ta.

«Kui riigid alustavad praegu kasvuhoonegaaside vähendamisega, vähendavad arengulõhesid ja taastavad olulised ökosüsteemid ning aitavad inimestel kohaneda, saab kliimarännet vähendada aastaks 2050 kuni 80 protsendi võrra, 44 miljoni inimeseni.»

Kuid ilma otsustava tegutsemiseta võivad tekkida kliimamigratsiooni «keskmed», mis «võivad tekkida juba järgmise kümnendi jooksul ja suureneda aastaks 2050, sest inimesed lahkuvad kohtadest, kus nad end enam elatada ei suuda, ja liiguvad kohtadesse, mis pakuvad neile võimalusi», hoiatas Vögele.

Sellisel arengul võib olla märkimisväärseid mõjusid vastuvõtvatele riikidele, mis pole tihti taoliseks rändetulvaks ette valmistatud.

«Sisemise kliimamigratsiooni trajektoor järgneva poole sajandi jooksul sõltub meie kollektiivsest tegevusest kliimamuutustega toimetulekul ja paari järgneva aasta arengutest,» ütles Vögele.

«Mitte kogu rännet pole võimalik peatada, aga kui seda hästi hallata, siis võivad muudatused rahvastiku paiknemises saada osaks tõhusast kohanemisstrateegiast, mis võimaldab inimestel rebida end vaesusest välja ja luua jätkusuutlikud toimetuleku võimalused.»

Maailmapanga hinnangul võib kliimapagulaste arv aastaks 2050 jõuda Sahara-taguses Aafrikas 86 miljonini, 49 miljonini Ida-Aasia ja Vaikse ookeani piirkonnas, 40 miljonini Lõuna-Aasias, 19 miljonini Põhja-Aafrikas, 17 miljonini Ladina-Ameerikas ning viie miljonini Ida-Euroopas ja Kesk-Aasias.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles