Filmistaar alustas Walt Disney vastu kohtusõda

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Scarlett Johansson filmis «Must lesk».
 
Scarlett Johansson filmis «Must lesk».  Foto: Jay Maidment

Juuli lõpus esitas suvel linastunud filmi «Must lesk» peaosatäitja Scarlett Johansson Los Angelese kohtusse hagi Walt Disney Co vastu, süüdistades maailma suurimat meelelahutuskontserni lepingu rikkumises, sest samal ajal esilinastusega kinodes hakati filmi näitama ka voogedastusplatvormil Disney +. Johanssoni sõnul pidi tema leping Disney tütarstuudioga Marvel Entertainment tagama filmi eksklusiivse linastumise kinodes ja tema tasu sõltus filmi piletimüügituludest.

Hagis märgitakse ka, et nii Disney nõukogu esimehe Robert Igeri kui ka tegevjuhi Bob Chapeki boonused on seotud Disney+ tulemustega, mis motiveeris neid «Musta leske» voogedastusplatvormile panema. Disney avas voogedastusplatvormi Disney+ 2019. aasta novembris, mil ettevõtte tegevjuht oli Robert Iger. Bob Chapek asus tegevjuhi ametikohale 2020. aasta 25. veebruaril.

Erandlik kohtulahing

Disney hakkaski filme näitama korraga nii kinodes kui ka voogedastusplatvormil koroonapandeemia tõttu, sest kinod olid kas täielikult või osaliselt suletud. Sama teed läksid teisedki ettevõtted.

Pandeemia tõttu lükkas Disney «Musta lese» linastumise kolm korda edasi. Selle viivituse tõttu lükkusid edasi ka Marveli superkangelaste sarja filmid, nendega seotud teleshow’d, atraktsioonide avamine teemaparkides ja meenete müük, mis on Disney frantsiisimasina kütus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles