1Partner: hüppeline hinnatõus pealinnas võib korteriostjaid peletada

BNS
Copy
Mereäärsed uusarendused Tallinnas.
Mereäärsed uusarendused Tallinnas. Foto: Sander Ilvest / Postimees

1Partner Kinnisvara juhi Martin Vahteri sõnul tõstsid mõned arendajad oma Tallinna korterite hindasid aastaga mitukümmend protsenti, kuid võib juhtuda, et nii siiski ostjaid leida ei suudeta.

Korterite hindasid surub tema sõnul üles ehitushinna tõus. «Ehitusmaterjalide üldine defitsiit annab tunda ning näiteks soojustuseks kasutatava benoplasti kuupmeetri hind on kahekordistunud. Ka tööjõukulud on kasvanud,» märkis Vahter pressiteates.

Ta tõi aga välja, et samas tõstsid kodude hindasid eriti kiiresti mitmed arendajad, kelle projektid olid juba enne defitsiiti ja koroonakriisi valmis. «Eriti järsult on hinda viimase poole aastaga juurde kruvitud,» lisas Vahter.

«Näiteks aasta tagasi 180 000 eurot maksvaid kortereid üritatakse nüüd 240 000 euroga müüa. Praegu on küll müüja-turg, aga inimesed õnneks päris iga hinnaga ka kortereid ei osta. Mis ülehinnatud, see jääb siiski seisma,» usub Vahter.

Korterite tehinguarvud on viimaste kuudega pigem langenud ning sellist aktiivsust, mis kevadel, lähiajal Vahteri hinnangul ilmselt tagasi ei tule. «Uued arendused tulevad järk-järgult peale ja tõenäoliselt peavad osad arendajad nüüd allapoole korrektuure tegema,» prognoosis ta.

Samas nentis Vahter, et kui arendaja laovaru on väike ja otsest müügisurvet pole, siis võib selleks veel mõnda aega kuluda.

«Kui kinnisvaraarendajad tunnetavad turgu ja hindasid suures plaanis siiski adekvaatselt, siis tavainimestel on praegu keskmisest keerulisem orienteeruda. Hinnatõus pole üldine ja kõigi kinnisvaraklasside osas võrdne,» tõdes ta.

Näiteks kipuvad tema sõnul inimesed vanemaid magalakortereid üle hindama, sest peamine tõus on toimunud uue kinnisvaraga. «Aga on ka vastupidiseid näiteid, kui inimene küsib turuhinnast vähem,» tõi ta välja.

Maa-ameti andmeil tõusis Tallinna korteri keskmine ruutmeetri hind augustis aastavõrdluses 10,5 protsenti küündides 2295,32 euroni. Võrreldes selle aasta juuliga langes ruutmeetri keskmine hind 1,6 protsendi võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles