Euroopa Keskpank laskis gaasipedaali lahti (2)

Erik Aru
, majandustoimetaja
Copy
Euroopa Keskpanga president Christine Lagarde 2021. aasta septembrikuise nõukogu koosoleku järgsel pressikonverentsil.
Euroopa Keskpanga president Christine Lagarde 2021. aasta septembrikuise nõukogu koosoleku järgsel pressikonverentsil. Foto: Foto: Andrej Hanzekovic/ECB

Euroopa Keskpanga (EKP) nõukogu teatas möödunud nädalal, et vähendab koroonapandeemia erakorralise varaostukava võlakirjaostude tempot. Intressimäärad jäävad aga samaks ja muudes tugiprogrammides muudatusi pole.

EKP president Christine Lagarde rõhutas nõukogu otsuseid tutvustanud pressikonverentsil, et tegemist pole siiski varaostukava vähendamisega, sest koroonaviiruse leviku näitajad on endiselt kõrged. «Daam ei tõmba koomale,» ütles ta. «Me pole arutanud, mis tuleb järgmisena, ja selleks valmistume tulevastel kuudel.»

Veebimaakleri ThinkMarkets analüütik Fawad Razaqzada ütles uudisteagentuurile AFP, et teadaande järgi kujuneb vahe ilmselt ainult marginaalseks. Varaostukava mahuks jääb endiselt 1850 miljardit eurot ja ka kestus ei muutu – oste tehakse vähemalt kuni 2022. aasta märtsi lõpuni.

EKP nagu teistegi keskpankade ees seisab küsimus, millal oma toetusmeetmed lõpetada, ilma majanduse toibumist ohustamata. «Kuigi igakuised n-ö uue raha süstid majandusse ettevaates veidi vähenevad, on euro­ala keskpankade aktiivne tegevus laenutingimuste soodsana hoidmiseks veel endiselt vajalik,» kommenteeris Eesti Panga president Madis Müller blogipostituses.

EKP majandusprognoosi järgi peaks euroala jõudma kriisieelsele tasemele selle aasta lõpuks. Tänavu peaks majanduskasv ulatuma viie protsendini, järgmisel aastal aeglustuma 4,6 ja ülejärgmisel 2,1 protsendini.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles