Afganistani keskpanga eksjuht hoiatab majanduse kokkuvarisemise eest

Copy
Afganistani kaupleja loendamas sularaha Kabuli turuplatsil.
Afganistani kaupleja loendamas sularaha Kabuli turuplatsil. Foto: AAMIR QURESHI

Olukorras, kus Taliban on võimul ja välisabi on peatatud, kahaneb Afganistani majandus märkimisväärselt, sest ees ootab suur sularaha põud, ütles reedel endine Afganistani keskpanga juht.

«Ma ei tahaks öelda majanduse kokkukukkumine, aga arvan, et saabub äärmiselt raske majanduslik olukord,» ütles Ajmal Ahmady, ennustades sisemajanduse kogutoodangu (SKT) kahanemist 10 kuni 20 protsenti.

Ahmady, kes põgenes riigist vahetult pärast Kabuli langemist Talibani kätte augusti keskel, ütles, et rahvusvahelised sanktsioonid, mis peatavad abirahade saabumise ja takistavad juurdepääsu 9 miljardi dollari suurustele reservidele, võivad tekitada ka kohaliku vääringu põua.

«Loomulikult on juurdepääs dollaritele tugevalt piiratud. Aga on ka kohaliku vääringu, afgaani küsimus,» sest riigis pole trükimasinat, ütles ta mõttekoja The Atlantic Council korraldatud arutlusel.

Keskpank ootas kahe miljardi eest afgaanisid Poola ettevõttelt ja oli allkirjastanud lepingu Prantsuse ettevõttega veel 100 miljardi peale, kuid on vähe tõenäoline, et nad suudavad rahasedelid kohale tuua, ütles Ahmady.

Sularahapõua ajal «näete valuuta odavnemist ja inflatsiooni tõusu, sest impordime olulise osa oma toidust,» ütles ta.

«Usun, et see on järjekordne takistus Talibani režiimile.»

Veel enne tsiviilvalitsuse langemist oli Afganistan juba «kolmekordses šokis», milleks olid koroonaviiruse pandeemia, põud ja jätkuvalt kestev konflikt.

Suurem osa riigi rahareservidest asub USA-s, kes hoiab neid Talibani käeulatusest eemal ning Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) ja Maailmapank on külmutanud igasuguse riigile laenu andmise.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles