EL kohustab tegevuse lõpetanud Alitaliat maksma tagasi ligi miljardi euro väärtuses saadud riigiabi

Copy
Alitalia lennukid.
Alitalia lennukid. Foto: REMO CASILLI

Euroopa Komisjon leidis reedel, et 900 miljonit eurot Itaalia laene raskustes lennufirmale Alitalia olid ebaseaduslikud, asudes samal ajal seisukohale, et uus riiklik lennufirma ei pea neid laene maksma ja võib valitsuselt tuge saada.

«Põhjaliku uurimise järel jõudsime järeldusele, et kaks Alitaliale antud Itaalia laenu väärtusega 900 miljonit eurot andsid ettevõttele konkurentidega võrreldes ebaõiglase eelise, mis on vastuolus EL-i riigiabireeglitega,» ütles EL-i konkurentsivolinik Margrethe Vestager.

«Itaalia peab need nüüd Alitalialt tagasi nõudma, et aidata taastada võrdsed võimalused Euroopa lennundusturul.»

Samal ajal leiab Brüssel, et uus riiklik lennuettevõte ITA, mis peaks tuleval kuul lende alustama, ei pea raha tagasi maksma ja sinna paigutatavad 1,35 miljardite eurot ei ole riigiabireeglitega vastuolus.

Vestageri sõnul on Itaalia näidanud, et Alitalia ja uue lennufirma ITA vahel on selge vahe ning investeeringud ITA-sse on tingimustega kooskõlas.

Kahjumlik Alitalia anti 2017. aastal riigi hallata, kuid Itaalial on olnud raskusi selle ülevõtmiseks investori leidmisega. Koroonaviiruse pandeemia üksnes süvendas probleeme.

Itaalia valitsus andis 2017. aastal Alitaliale kaks laenu, vastavalt 600 miljonit ja 300 miljonit eurot, kui ettevõte maadles likviidusprobleemiga ega omanud ligipääsu laenuturule.

Tänavu jõudis Itaalia Euroopa Liiduga kokkuleppele päästeplaani osas, mis võimaldas anda osa Alitalia varadest üle uuele võlavabale ettevõttele ITA.

Eelmisel kuul kiitis ITA direktorite nõukogu heaks kokkuleppe 52 Alitalia õhusõiduki ning nendega seotud lennujaama teenindusaegade ja muu vara ülevõtmise kohta.

Itaalia valitsus on loonud 100 miljoni euro suuruse fondi Alitalia klientide toetamiseks.

Kokku andis Itaalia valitsus aastatel 2017–2019 Alitaliale laene 1,3 miljardi euro eest.

Lisaks sellele kiideti tänavu juulis heaks 700 miljoni euro suurune laen ITA-le. Täiendavaid summasid on oodata 2022. ja 2023. aastal, kokku ulatub valitsuse laenude maht ITA-le 1,35 miljardi euroni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles