YIT Eesti jõudis mullu käibelangusele vaatamata taas kasumisse

BNS
Copy
YITi logo. Foto on illustratiivne.
YITi logo. Foto on illustratiivne. Foto: Margus Ansu

Ehitusettevõte YIT Eesti müügitulu kahanes mullu aastavõrdluses 4,7 protsenti, 107,2 miljonile eurole, ent siiski pöördus 2019. aastal teenitud üle 1,1 miljoni eurone kahjum 239 000-euroseks kasumiks.

Ettevõtte juhtkond märkis tegevusaruandes, et Covid-19 pandeemiast hoolimata kujunes majandusaasta kardetust oluliselt aktiivsemaks. Elamuehituse valdkonda mõjutas Covid-19 ainult teises kvartalis ja seegi kaotus tehti aasta teises pooles tasa. Viirusepuhangu tõttu ei peatatud plaanitud töid mitte ühelgi YIT Eesti juhitud projektil.

Majandustulemused olid aga jätkuvalt mõjutatud varasematel perioodidel alustatud projektide tulemiootuste vähenemisest ning sisemistest töökorralduslikest ümbermuudatustest, sealhulgas omatööjõuga tehtava ehitustegevuse vähendamisest.

Ettevõtte töötajate keskmine arv taandatuna täistööajale oli möödunud aastal 344 ehk 43 võrra vähem kui 2019. aastal. Töötajate arvuga vähenes ka tööjõukulu, 15,1 miljonilt eurolt 12,9 miljonile eurole.

Suurematest töös olevatest projektidest tõi juhtkond välja Tallinna ringtee Saku–Luige lõigu, Tallinna Sadama kruiisiterminali ehitamise, Kalamaja Küti ja Oda tänava arenduspiirkonna esimese etapi ning Mustamäe ja Nõmme linnaosade piirile jäävad Mäepealse arenduspiirkonna viimase maja valmimist.

Aastavahetuse seisuga oli töös olevate projektide realiseerimata tulujääk veidi üle 50 miljoni euro. AS YIT Eesti on hästi kapitaliseeritud ning rahastab ettevõtte sõnul kõik arendusprojektid omavahenditest.

2021. aastal peab YIT jätkuvalt oluliseks jätkamist nii elukondliku- kui ka ärikinnisvara arendusprojektide valdkonnas ja nii hoonete ehituse kui ka taristuprojektide peatöövõtjana. Samas ollakse huvitatud väljuma asfalditootmisest ja -paigaldamisest ning seda toetavatest tegevustest, mistõttu loodi ettevõtte jagunemise teel tütarettevõte YIT Teed OÜ. 2021. aasta aprillis allkirjastati ka uue tütarettevõtte ostu-müügileping.

2021. aasta prognoositav käibeootus on lõppenud aastaga samas suurusjärgus.

Aruandeaastal oli YIT Eesti tegevusaladeks hoonete ja rajatiste ehitamine, rajatiste, geotehnika ja peamiselt teede ehituslike taristuprojektide ehitustegevus ja -juhtimine ning asfaltbetooni tootmine, samuti teedeehitusega seotud materjalide kaevandamine koos lõhketööde üksusega.

AS YIT Eesti kuulub Soomes registreeritud ettevõttele YIT Rakennus Oy, mis omakorda kuulub gruppi YIT Oyj, mille aktsiad on noteeritud Helsingi väärtpaberibörsi põhinimekirjas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles