Täiendatud: Kreml kutsub Nord Streami käivitama, Ukraina võitleb selle vastu (2)

BNS
Copy
Nord Stream 2 tööde lõpetamine.
Nord Stream 2 tööde lõpetamine. Foto: Axel Schmidt/Nord Stream 2

Kreml kutsus käivitama reedel valminud Nord Stream 2 esimesel võimalusel, kuid Ukraina lubas võidelda gaasijuhtme avamise vastu.

«Me kõik oleme huvitatud sellest, et see juhtuks nii vara kui võimalik,» ütles Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov ajakirjanikele.

Torujuhe viib gaasi Venemaalt Saksamaale, minnes mööda Ukrainast, kes on seni transiidi pealt teeninud.

«Ukraina võitleb selle poliitilise projektiga enne ja pärast selle valmimist ja isegi pärast seda, kui gaas sisse lastakse,» ütles Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi pressiesindaja Serhi Nõkõforov.

Nord Stream 2 on lõhestanud Eurooa Liidu liikmesriike ning tekitanud pingeid ELi ja Washingtoni vahel.

Zelenskõi nimetas torujuhet eelmisel kuul «hädaohtlikuks geopoliitiliseks relvaks». Samuti on teravalt gaasitoru vastu ELi liikmesriigid Poola, Leedu, Läti ja Eesti, leides, et Venemaa võib kasutada edaspidi gaasitrassi mõjutusvahendina oma muude huvide teostamiseks.

Nõkõforovi sõnul on Ukraina saanud Washingtonilt ja Berliinilt garantiid, et Venemaa ei saa pärast Nord Stream 2 käikulaskmist seda energiarelvana kasutada.

Zelenskõi rääkis reedel, et kõikehõlmav sõda Venemaaga on kahjuks mõeldav. Venemaa presidendi Valdimir Putini pressiesindaja Dmitri Peskov nimetas seda kommentaari «apokalüptiliseks».

Nii Ukraina kui ka tema liitlased süüdistavad Venemaad Ida-Ukraina separatistidele lisavägede ja relvastuse saatmises. Moskva eitab neid süüdistusi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles