Kristjan Kangro hoiab märkimisväärse osa varadest krüptos (5)

Liina Laks
, reporter
Copy
Krüptoraha
Krüptoraha Foto: OZAN KOSE/ AFP/ SCANPIX

Investeerimine on alati mind väga huvitanud. Eestis üles kasvades olin inspireeritud erinevate ettevõtete nagu Skype edulugudest, mis õpetasid, et ei ole tähtis, kust oled pärit või mis on sinu taust - kõik on võimalik, kui on hea idee, ambitsioon ja raha või võimekus seda kaasata, rääkis Change'i asutaja Kristjan Kangro intervjuus.

Kuidas sattusite investeerimismaailma?

Start-up'i asutamine ja kasvatamine on andnud loomulikult palju kogemust VC kogukonnaga. Investoritega tuleb suhelda, õppida, kuidas nad mõtlevad, töötavad ja mis neid kõnetab. Kui ma väljusin oma eelmisest start-up'ist, siis sain Singapuris loodud tutvuste kaudu otse kaasa lüüa idufirmade investeerimismaailmas. Tegelesin palju finantstehnoloogia firmadega ja seeläbi jõudis minuni ka üsna varakult krüptomaailm.

Kuidas te ikkagi krüptorahadega raha teenite?

Nagu iga uue areneva varaklassi ja tehnoloogia puhul on varajastel investoritel võimalik lõigata kopsakas kasum. Sellised investeeringud tulevad muidugi ka suure riskiga. Krüptorahad on atraktiivsed paljudele väiksematele investoritele, sest hinnad muutuvad kiiresti ja mõnel juhul isegi mitmekordistuvad paari päevaga. Selline hinnavolatiilsus on võimalik, sest uute krüptorahade turuvääring on suhteliselt väike võrreldes traditsiooniliste turgudega nagu aktsiad, kinnisvara ja väärismetallid. Suuremad investorid ja institutsionaalsed investorid keskenduvad aga alustehnoloogia potentsiaalile. Uue tehnoloogia ja arendatavate protokollide integreerimine ettevõtluses aitab muuta ärisid efektiivsemaks ja seeläbi anda neile konkurentsieeliseid.

Mis on teie enda investeerimisportfellis?

Praegu on mu portfellis mitmesuguseid varaklasse. Umbes 30% portfellist on paigutatud mitmesuguste krüptorahade vahel ja ligikaudu 60% traditsioonilistesse varaklassidesse. Viimase 10% olen jätnud idufirmadele. Muidugi olen ma krüptousku, kuid leian, et just selline portfelli jaotus leevendab kõige rohkem riske kõikide turgude lõikes ning on andnud aastate lõikes head tootlust.

Kas olete saavutanud finantsvabaduse?

Finantsvabadus on väga läbipaistmatu mõiste - igaüks, olenemata sellest, kui rikas keegi on, peab alati oma kohustusi tasakaalustama ja oma rahaasjadel tähelepanelikult silma peal hoidma. See, kuidas vabadust mõõta, varieerub elustiili, töö- ja eraelu tasakaalu vahel. Enda puhul saan öelda, et olen investeerinud, töötanud ja selle tulemusel oman turvavõrku, mis annab vabaduse valida, kuidas ma töötan ja oma aega veedan.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles