Helsingi börsil on noteerimisbuum

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Soome investorid ootavad pikisilmi Fazeri börsileminekut.
Soome investorid ootavad pikisilmi Fazeri börsileminekut. Foto: Foto: Stanislav Moshkov

Kui Tallinna börsil on uute ettevõtete noteerimine üsna tagasihoidlik – viimane põhikirjas noteerimine jääb peaaegu kahe aasta taha ja alternatiivturul on pärast seda toimunud vaid neli noteerimist –, siis paljudel muudel turgudel käib noteerimisbuum.

USA börsidel on sel aastal toimunud 279 avalikku aktsiapakkumist, millega on kaasatud 104 miljardit dollarit.

Konsultatsiooniettevõtte PwC andmetel oli maailmas selle aasta esimeses kvartalis rekordiliselt 727 aktsiate esmapakkumist, ­mille käigus kaasati kokku 203 miljardit dollarit. Teises ­kvartalis aktiivsus mõnevõrra kahanes: ­IPOsid oli 582 ja kaasati 131 miljardit dollarit.

Soome suurim päevaleht Helsingin Sanomat kirjutas veidi aega tagasi, et noteerimisbuum käib ka Helsingi börsil. Noteerimispalavik oli juba kevadel ega taha ka sügisel maha jahtuda.

Helsingi börsi ja finantsnõus­tajate hinnangul lisandub nii põhinime­kirjas kui ka alternatiivturule tosinkond ettevõtet ning tõenäoliselt lüüakse interneti­buumiaja rekord, mil uusi börsiettevõtteid on tekkinud nagu seeni pärast vihma.

«Aasta lõpp näib tulevat elav nii Soomes kui ka kogu maailmas,» ütles põhjanaabrite suurimale päevalehele Nasdaq Helsinki tegevjuht Henrik Husman.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles