USA kutsus G7-t kiiremas korras maksureformi heaks kiitma

Copy
USA rahandusminister Janet Yellen.
USA rahandusminister Janet Yellen. Foto: JONATHAN ERNST/Reuters

USA rahandusminister Janet Yellen ärgitas neljapäeval G7 riike jõustama rahvusvahelist maksureformi.

Juunis väljakuulutatud ettepanek näeb ette maksureformi, millega tahetakse seada ettevõtte tulumaksu miinimumiks 15 protsenti ja tagada hargmaiste firmade õiglasem maksustamine.

G20 rahandusministrid väljendasid juulis ettepanekule toetust ning samuti on seda teinud Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) 134 liikmesriiki, kes esindavad maailma sisemajanduse kogutoodangust (SKT) 90 protsenti, teatas USA rahandusministeerium.

«Minister Yellen väljendas täna toetust jätkuvatele jõupingutustele parandada rahvusvahelist maksusüsteemi ja (rõhutas) uue süsteemi kiire käivitamise tähtsust,» teatas ministeerium avalduses pärast G7 rahandusministrite virtuaalkohtumist.

Reformile on vastuseisu väljendanud Iirimaa, mis G7 koosseisu ei kuulu ning mis on ettevõtete jaoks soodus riik, iseäranis suurtele USA tehnoloogia- ja ravimifirmadele, mis pooldavad Iiri 12,5 protsendi suurust tulumaksu miinimumi.

Ühendriigid töötavad ka reformi kallal, mis võtab sihikule ettevõtted, mis võidavad maksuparadiisidest, eesmärgiga panna need firmad tasuma lõpuks minimaalselt 21 protsenti makse, hoolimata riigist, kus nad oma tulud deklareerivad.

«Koos selle rahvusvahelise leppega suurendab antud meede vahendeid kriitiliste investeeringute jätkusuutlikku kasvu hariduses, teaduses ja rohelises energias, mis edendab USA kodanike elu ja aitab USA-l jääda parimaks paigaks maailmas, kus äri teha,» ütles Yellen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles