Kuusakoski kaotas mullu käivet ja kukkus kahjumisse

BNS
Copy
Vanametalli käitlusettevõtte AS Kuusakoski Viljandi filiaal.
Vanametalli käitlusettevõtte AS Kuusakoski Viljandi filiaal. Foto: Elmo Riig / Sakala

Vanametalli käitleja AS-i Kuusakoski müügitulu vähenes möödunud aastal tunamullusega võrreldes 12 protsenti 32,2 miljonile eurole, samas kui 148 000-eurone kasum pöördus 1,46 miljoni euroseks kahjumiks.

Ettevõtte juhtkond märkis majandusaasta tegevusaruandes, et Kuusakoski on tugevalt mõjutatud vanametalli maailmaturu hindadest, millest omakorda kujunevad tihedas konkurentsis kohaliku turu hinnad.

Kuigi võrreldes 2019. aastaga jäi vanametalli hinda kajastava Rotterdami HMS 1&2 indeksi keskmine tase 2020. aastal samaks, siis hinna volatiilsus kasvas märgatavalt. «Kui 2019. aastal oli aasta madalaima ja kõrgeima hinna vahe ligikaudu 90 eurot tonni kohta, siis 2020. aastal oli see ligikaudu 200 eurot tonni kohta, muutes vanametalli turul tegutsemise hinnariski tõttu äärmiselt keeruliseks,» nentis juhtkond.

Samas suutis ettevõte hoolimata ülemaailmsest COVID-19 pandeemiast säilitada 2019. aasta ostumahud. Seoses maailmaturu hindade volatiilsusele aga kahanesid pisut nii musta kui värvilise metalli müügimahud ning seoses müügihindade langusega ka müügitulu.

Valdava enamuse tulust teenis Kuusakoski möödunud aastal Soomes, kokku ligi 24,7 miljonit eurot. Eestis teeniti tulu 3,6 miljonit eurot, Rootsist 783 000 eurot ja müügist muudele Euroopa Liidu riikidele natuke vähem kui 3,1 miljonit eurot.

Kuusakoski töötajate keskmine arv oli eelmisel aastal sama palju kui kaks aastat tagasi – 86. Ka töötajate tööjõukulu püsis sisuliselt samal tasemel kerkides vaid 2,7 protsenti 2,9 miljoni euroni. Nõukogu liikmetele 2020. ja 2019. aastatel tasusid ei makstud.

Investeeringuid tehti kokku oli 638 000 eurot, samas suurusjärgus kui aasta varem, mil investeeriti 643 000 eurot. Peamised investeeringud olid möödunud aastal metalliveski prahikäitlusliini ja metalliveski põhikomponentide edasiarendamine ning ühe ekskavaatori soetamine.

2021. aastal plaanitakse jätkata tavapärase investeerimiskavaga ning prahikäitlusliini ning vanametalli platside täiustamist. Samuti jätkab ettevõte sel aastal tööd kuluefektiivsuse ja kasumlikkuse suurendamise suunal. Peamiseks eesmärgiks on turuosa ja kompleksteenuse kliendibaasi säilitamine ning metalliveski tehnoloogia arendusega jätkamine.

AS Kuusakoski põhitegevusala on musta ja värvilise vanametalli ning teiste jäätmete ost, töötlemine ja müük. Ettevõte kuulub Soomes registreeritud Kuusakoski OY gruppi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles