Palm: Euroopa eksporditurul on märgata kasvavaid tarneraskusi

BNS
Copy
Luminori peaökonomist Tõnu Palm
Luminori peaökonomist Tõnu Palm Foto: Remo Tõnismäe

Luminori peaökonomisti Tõnu Palmi sõnul on Eesti ekspordi väljavaade positiivne, kuid samas Euroopa turul on näha ka kasvavaid tarneraskusi.

Statistikaamet teatas neljapäeval, et kaupade eksport suurenes juulis võrreldes möödunud aasta sama kuuga 29 protsenti ning import 27 protsenti, seejuures jooksevhindades eksporditi 1,5 miljardi ja imporditi 1,7 miljardi euro eest.

Palm märkis, et eksporditurgude väljavaade on juba kevadest saati märkimisväärselt paranenud ja see käib nii USA kui euroala kohta.

Näiteks Eestist veel veebruaris nii eksporditi kui imporditi vaid 1,3 miljardi euro mahus, märtsis aga eksporditi kaupu juba 1,5 miljardi euro eest ja siia imporditi 1,7 miljardi euro eest.

Euroala eksport langes veebruaris aastavõrdluses 5,5 protsendi võrra 178,6 miljardile eurole, import 2,7 protsenti 161 miljardile eurole. Kuu hiljem eksport aastavõrdluses aga suurenes, kokku 8,9 protsendi võrra 212,1 miljardi euroni ning import kasvas aastaga 19,2 protsenti 196,3 miljardi euroni.

Palm tõi välja, et Eesti kaubaekspordi mahu- ja hinnakasvu kõrval on kosuma hakanud ka seni vaoshoitud teenuste eksport.

Hinnakasv on suurematest kaubagruppidest puudutanud enim energia-, metalli- ja puidutooteid, mis on ökonomisti sõnul kõik olulised kaubagrupid ka Eesti ekspordi jaoks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles