Valitsus eraldas kalandussektorile 1,8 miljonit eurot koroonakahjude hüvitamiseks

BNS
Copy
Mehed fileerivad otse järvest toodud ahvenat.
Mehed fileerivad otse järvest toodud ahvenat. Foto: Mati Määrits/Lõuna-Eesti Postimees

Valitsus toetas neljapäevasel istungil valitsuse reservist 1,8 miljoni euro eraldamist kalandussektori toetamiseks, et hüvitada koroonapiirangutest tulenevat kahju ahvenafileede raisku minekul.

Toetus on mõeldud 2019. ja 2020. aastal püütud ahvenafilee eest, mille ettevõtjad on sunnitud läheneva realiseerimiskuupäeva oma ladudest välja viima.

Tegu on erakorralise toetusega mageveekalade töötlemisega tegelevatele ettevõtetele suuremahulise toidukao ennetamiseks. Euroopa Komisjon andis juulis selleks riigiabi ajutise raamistiku alusel oma heakskiidu, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Covid-piirangud mõjutasid eriti raskelt hotelle, restorane ja catering'i-sektori tööd, mis omakorda mõjutas kalamajanduse tarneahelat ja jättis ettevõtjatele kätte välisturgudele mõeldud suured kala laovarud.

Toetuse saamiseks ja toidukao ennetamiseks peab ettevõte andma kala tasuta üle Eesti kaitse-, haridus-, kinnipidamis-, tervishoiu- , sotsiaalabi- või hoolekandesüsteemi asutusele, nende toitlustust korraldavale ettevõttele või sihtasutusele või mittetulundusühingule, kes tegeleb toiduabi organiseerimisega.

Kodumaist päritolu ahvena laovaru on Eestis praegu 150 tonni külmutatud fileena, mida on ligi 1,4 miljoni euro eest ning külmutatud terve kalana 400 tonni, 1,2 miljoni euro väärtuses. Terve külmutatud kala koguse töötlemisel on võimalik saada veel umbes 150 tonni fileed. Seega on Eesti päritolu toiduks kõlblikku ahvenafileed külmladudes hinnanguliselt 300 tonni.

Konjunktuuriinstituudi toidukaupade jaehindade ülevaatest selgub, et keskmine ahvenafilee kilohind oli viimastel kuudel Eesti kauplustes 32,50 eurot ning turgudel ligemale 17 eurot.

Toetusega kompenseeritakse tasuta üle antud külmutatud ahvenafilee omahinnast 70 protsenti, mis tasuta üleandmise korral on maksimaalselt 6,30 eurot kilogrammi filee kohta. Selliselt on ettevõtjatel võimalik osaliselt katta tootmiskulusid.

Toetuse taotlemine ja menetlemine käib läb põllumajanduse registrite ja informatsiooni ameti (PRIA), kes otsustab toetuse ühikumäära.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles