E-residendid asutasid viiendiku Eestis loodud uutest ettevõtetest

Merike Lees
Copy
E-residentsuse programmi juht Lauri Haav rõõmustab, et Deeli teenustest on nüüd võimalik osa saada ka Eesti e-residentidel.
E-residentsuse programmi juht Lauri Haav rõõmustab, et Deeli teenustest on nüüd võimalik osa saada ka Eesti e-residentidel. Foto: Eero Vabamägi

Viiendik tänavu esimesel poolaastal loodud Eesti ettevõtetest kuulub e-residentidele ja nende maksutuluna laekus Eesti riigieelarvesse ligi 60 protsenti rohkem raha kui mullu.

Uute e-residentsuse taotluste hulk ja uute ettevõtete loomine on jõudnud pandeemiaeelsele tasemele ning kohati seda isegi ületamas. Aasta esimese kuue kuuga asutasid e-residendid üle 2200 firma, mis moodustas ligi 20 protsenti kõigist Eestis asutatud ettevõtetest. Eesti riigieelarvesse laekus maksudena 12,9 miljonit eurot, mida on võrreldes mullusega 57 protsenti enam. Tegemist on kogu programmi ajaloo parima tulemusega, mis on ühest küljest ootuspärane, kuid teisalt ootamatu.

«Ootuspärane oli see, et osa maailmast, peamiselt Euroopa, hakkab koroonapandeemiast üle saama ja meie programm kasvas selles kontekstis esimesel poolaastal 27 protsenti,» ütles e-residentsuse programmi juht Lauri Haav. Samas ülejäänud maailm pole koroonakriisist veel välja tulnud, seal hulgas ka riigid, kus Eesti avas uued e-residendi kaardi väljastuspunktid: Lõuna-Aafrika Vabariik, Singapur ja Tai Kuningriik. Neis riikides algasid pärast väljastuspunkti avamist kõrgeima taseme liikumispiirangud. Selle kõigega oli arvestatud ja see oli ootuspärane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles