Pfizer tõrjub süüdistusi: kangema vaktsiiniga esineks rohkem kõrvalmõjusid

PM Majandus
Copy
Moderna vaktsiinis on toimeainet kolm korda rohkem kui Pfizeris.
Moderna vaktsiinis on toimeainet kolm korda rohkem kui Pfizeris. Foto: Dado Ruvic

Pfizeri peadirektor Philip Dormitzer lükkab tagasi kriitika, et ettevõte pidanuks tootma suurema toimeaine kogusega vaktsiine, kirjutab Financial Times.

Dormitzer kaitses Pfizeri vaktsiini pärast hiljutiste uuringute tulemusi, mis on näidanud, et Moderna vaktsiinisüst kutsub esile tugevama ja kauakestvama immuunvastuse kui Pfizer.

Mõned teadlased usuvad, et selle põhjuseks on asjaolu, et Moderna doosides on mRNA kogus kolm korda suurem kui Pfizeris. Moderna kasutab enda vaktsiinisüstides 100 mikrogrammi informatsiooni-RNA-d, Pfizer on piirdunud 30 mikrogrammiga.

Kordusvaktsineerimise jaoks on Moderna on taotlenud 50-mikrogrammise revaktsineerimise heakskiitmist.

«Kasutasime minimaalset annust, mis andis uuringu osalenud vanematele täiskasvanute rühmale immuunvastuse, mis oli suurem immuunvastusest, mida nägime pärast loomulikku haigestumist,» selgitas Dormitzer koguse valiku tagamaid.

Ta lisas, et «erinevad uuringud näitavad erinevaid tulemusi» ja kõrgema annuse valimine võiks põhjustada kõrvaltoimete suuremat esinemissagedust. «Kui te vaatate, mis toimub  Covid-19 vaktsiinidega üldiselt, siis teise tee valinutel on olnud tihti soovimatuid kõrvalmõjusid.»

Dormitzer tegi sellega viite AstraZeneca ja Johnson & Johnsoni Covid-19 vaktsiinidele, mis tekitasid üksikutel inimestel verehüübe probleeme. Mõned riigid otsustasid seepeale nende vaktsiinide manustamise peatada või lõpetada.

«Tegime kogemusel ja tõenditel põhinevaid hoolikaid otsuseid, et tasakaalustada tugev immuunvastus versus reaktogeensus,» ütles Dormitzer, viidates terminile, mida teadlased kasutavad kliinilistes uuringute kõrvaltoimete kirjeldamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles