Vabade töökohtade arv kasvas pea kolmandiku võrra, pooled täitmata kohad on riigi leival

PM Majandus
Copy
Nii tööle võetud kui sealt lahkunud inimeste arv oli suurim hulgi- ja jaekaubanduses.
Nii tööle võetud kui sealt lahkunud inimeste arv oli suurim hulgi- ja jaekaubanduses. Foto: Scanpix/ imago

Statistikaameti andmetel oli selle aasta teises kvartalis Eesti ettevõtetes, asutustes ja organisatsioonides 10 542 vaba ametikohta, mis on 30% rohkem kui aasta tagasi samal ajal. Tööandja algatusel lahkus ametist enam kui 12 000 inimest.

Vabade ja hõivatud ametikohtade koguarv oli 618 314, millest suurima osa andsid töötleva tööstuse, kaubanduse ja hariduse tegevusalad. Vabu ametikohti oli kõige rohkem hulgi- ja jaekaubanduse (1709), hariduse (1437) ja töötleva tööstuse (1290) tegevusaladel.

Statistikaameti analüütiku Argo Tarkiaineni sõnul moodustasid vakantsid ametikohtade koguarvust 1,7%. «Kõikidest vabadest ametikohtadest 47% olid avalikus sektoris. Vabade ametikohtade määr ehk vakantside osatähtsus ametikohtade koguarvus oli kõrgeim info ja side ning finants- ja kindlustustegevuse tegevusaladel ning madalaim kinnisvaraalases tegevuses,» ütles ta.

Vabad ametikohad.
Vabad ametikohad. Foto: Statistikaamet

Enamik vabadest ametikohtadest asusid Harju maakonnas (75%), sealhulgas Tallinnas (65%), järgnesid Ida-Viru (8,3%) ja Tartu maakond (4,9%). Vabade ametikohtade määr oli kõrgeim Ida-Viru ja Järva maakonnas ning madalaim Põlva ja Jõgeva maakonnas.

Teises kvartalis võeti tööle 44 327 ja töölt lahkus 53 028 inimest. Tööjõu liikumist iseloomustav tööle võetud ja töölt lahkunute summa ehk tööjõu käive suurenes eelmise aasta teise kvartaliga võrreldes 9%. «Nii tööle võetud kui ka töölt lahkunud inimeste arvu poolest olid eesotsas hulgi- ja jaekaubanduse, töötleva tööstuse ning ehituse tegevusalad. Tööandja algatusel lahkus ametist 12 593 töötajat, mis moodustas 24% kõigist töölt lahkunutest,» lisas Tarkiainen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles