Elektri- ja gaasihinna karm tõus tõotab Euroopale rasket talve (2)

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Kõrgepingeliinid Hispaanias.
Kõrgepingeliinid Hispaanias. Foto: OSCAR DEL POZO

Euroopat on tabanud energiahindade šokk, kuna maagaasi ja elektri hind on tõusnud rekordtasemele, kirjutab Bloomberg.

Gaasitarnete nappus tõstab Ühendkuningriigist Saksamaale suunduva elektrienergia tootmise hinda ajal, mil ettevõtted taasavavad ja inimesed naasevad pärast pandeemiat kontorisse, ja see suurendab omakorda nõudlust. Hinnatõus hoogustab inflatsiooni ja ähvardab majanduse elavnemist pidurdada, sest energiamahukad tööstusharud alates väetistest kuni teraseni võivad sattuda surve alla tootmist vähendada.

Vaatamata sellele, et on veel suvi, mil nõudlus on tavaliselt madal, on hinnad tõusuteel, mis sillutab teed raskele talvele. Hinnatõus kergitab tarbijate jaoks kommunaalteenuste hindu, sest kõik, alates toidust kuni transpordikuludeni, kallineb. See omakorda valmistab suurt peavalu poliitikutele, kes püüavad koguda toetust taastuvenergiale üleminekul.

«Probleem pole isegi veel alanud,» ütles Prantsuse energiaettevõtja Engie SA analüüsiüksuse EnergyScan juht Julien Hoarau Bloombergile. «Euroopat ootab ees väga pinev talv.»

Hollandis kaubeldavad Euroopa maagaasi futuurid tõusid esmaspäeval rekordilisele tasemele. Rekordini tõusis elektrienergia turuhind Saksamaal ehk Euroopa suurimal elektriturul. Järgmise aasta tarneperioodi elektri võrdlushinnad Saksamaal ulatusid üle 90 euro megavatt-tunni kohta ehk ületasid ligi kaks korda aasta alguse taset, lüües eelmist rekordit 2008. aasta suvest, kui nafta hind lähenes 150 dollarile barreli kohta.

Kuumad ilmad ja madalad tuulekiirused piiravad taastuvenergia tootmist, suurendades fossiilkütustel põhineva elektritootmise kasutamist ja tõstes söe hinda Euroopas sel aastal üle 70 protsendi. Kõik see viis saastekvootide hinnad Euroopas kõigi aegade kõrgeimale tasemele.

Euroopa seisab silmitsi gaasikriisiga, kuna karmi talve tõttu on gaasihoidlad tühjad. Varude suurendamine ei ole lihtne, sest suurim tarnija Venemaa piirab gaasivooge ajal, mil Aasia on enda tarbeks tellinud suurtes kogustes vedeldatud maagaasi, mis muidu võiks Euroopasse suunduda.

Euroopa ei saa loota ka oma toodangule, kuna Põhjamere gaasivooge on häirinud mitu katkestust. Ka kodumaine toodang on languses, kuna Madalmaade hiiglaslik Groningeni gaasimaardla võib lõpetada kolm aastat enne tähtaega.

Gaasi hind on tõusnud nii kõrgele, et seda müüakse toornaftast kallimalt, mis on harv nähtus. Kõrgemad gaasihinnad on muutnud söetootmise kasumlikumaks ning see omakorda tõstab heitkoguste katmiseks vajalike saastekvootide hindu.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles