Algas kohtuprotsess Ränioru ajaloo suurima pettuse üle

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Elizabeth Holmes 31. augustil koos kaitsemeeskonnaga Californias San Joses kohtusse minemas.  
Elizabeth Holmes 31. augustil koos kaitsemeeskonnaga Californias San Joses kohtusse minemas.  Foto: Ethan Swope

Möödunud teisipäeval algas kohtuprotsess tuntud idufirma Theranos asutaja Elizabeth Holmesi üle. Eelmisel nädalal toimus vandekohtunike määramine, sel nädalal algas protsess ise.

Theranos pidi olema läbimurre meditsiinidiagnostikas. Idufirma lubas investoritele ja potentsiaalsetele koostööpartneritele, et töötab välja revolutsioonilise diagnostikameetodi, mis võimaldab teha täieliku vereanalüüsi väga väikesest proovist ning väga kiiresti. Tänu suurejoonelistele lubadustele kaasas Theranos erainvestoritelt ja riskikapitalistidelt üle 700 miljoni dollari, millega kerkis ettevõtte väärtus üheksa miljardi dollarini. Tegelikult osutus tehnoloogia suureks blufiks ning Ränioru (Silicon Valley) ajaloo suurimaks pettuseks.

Kohtuprotsess, mis kestab ilmselt kolm kuni neli kuud, pidi algama juba eelmise aasta alguses, kuid lükkus koroonapandeemia ning Elizabeth Holmesi raseduse ja sünnitamise tõttu edasi. Holmes on väidetavalt abielus San Diego hotelliketti omava perekonna liikme William Evansiga. Juulis sündis Holmesil poeg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles