Eesti majanduskasv oli teises kvartalis ELi suurimate seas

BNS
Copy
Eesti sisemajanduse koguprodukt suurenes tänavu teises kvartalis eelneva kvartaliga võrreldes 4,3 protsenti, mis oli ühtlasi Euroopa Liidu suurimate kasvunumbrite seas.
Eesti sisemajanduse koguprodukt suurenes tänavu teises kvartalis eelneva kvartaliga võrreldes 4,3 protsenti, mis oli ühtlasi Euroopa Liidu suurimate kasvunumbrite seas. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti sisemajanduse kogutoodang (SKT) suurenes tänavu teises kvartalis eelneva kvartaliga võrreldes 4,3 protsenti, samas kui Euroopa Liidu teiste riikide ja euroala majandused kasvasid vastavalt 2,1 ning 2,2 protsenti.

 

Esimeses kvartalis Euroopa näitajad veel langesid: 0,1 protsenti ELis ja 0,3 protsenti euroalal, selgus Eurostati andmetest.

Võrreldes 2020. aasta teise kvartaliga kasvas sesoonselt kohandatud SKT euroalal 14,3 protsenti ja ELis 13,8 protsenti. Eesti majandus kasvas samal ajal aga 13,9 protsenti.

Võrdluseks: USA SKT suurenes teises kvartalis eelnevaga võrreldes 1,6 protsendi võrra, aastavõrdluses oli kasv 12,2 protsenti.

Liikmesriikidest tõusis SKT kvartaliga lisaks Eestile enim Iirimaal ja Portugalis, kus majandus kasvas vastvalt 6,3 ja 4,9 protsenti. Järgnes Läti, kus kasv oli 4,4 protsenti. Majandus kahanes kvartalivõrdluses vaid Maltal ja Horvaatias, vastavalt 0,5 ja 0,1 protsenti.

Tööhõive nägi Eestis langust

Tööga hõivatute arv kasvas nii ELis kui ka euroalal kvartalivõrdluses 0,7 protsendi võrra, kvartal varem oli mõlemas 0,2-protsendine tööhõive langus. Aastavõrdluses suurenes teise kvartali tööhõive 1,8 protsenti euroalal ja 1,9 protsenti ELis, esimeses kvartalis oli aastalangus vastavalt 1,8 ja 1,6 protsenti.

Töötundide arv kasvas möödunud kvartalis esimese kvartaliga võrreldes 2,7 protsenti euroalal ja 2,4 protsenti ELi lõikes. Aastavõrdluses oli kasv 17 ja 14,7 protsenti.

Liikmesriikidest kasvas tööhõive kvartalis enim, 5,7 protsenti, Lätis, 2,8 protsenti Kreekas ning 1,9 protsenti Taanis ja Portugalis. Tööhõive vähenes Eestis ja Hispaanias, vastavalt 1,1 ja 0,9 protsenti.

Eurostati hinnangul töötas esimeses kvartalis ELis 207,5 miljonit inimest, kellest 159 miljonit töötas eurotsoonis. Covid-19 pandeemia tõttu oli tööga hõivatuid möödunud kvartalis 2019. aasta viimase kvartaliga võrreldes 2,1 miljoni võrra vähem euroalal ja 2 miljoni töötaja võrra vähem ELis.

SKT ja tööhõive andmete põhjal saab hinnata ka tööjõu tootlikkust, mille aastane kasv püsis Eurostati andmeil nii euroalal kui ELis 2013.–2018. aastatel protsendi lähistel.

Covid-19 puhanguga seoses kasvas tööjõu tootlikkus teises kvartalis aastavõrdluses 12,2 protsenti euroalal ja 11,6 protsenti ELis. Töötundide arvestuses vähenes samal ajal produktiivsus euroalal 1,5 protsenti, ent ELis siiski kasvas 0,3 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles