Ühe ajastu lõpp: Skype kaob Eesti äriregistrist

Carl-Robert Puhm
Copy
2004. aastal asutatud Skype oli unikaalne toode, täna on chat ja videokõne funktsioonid muutunud laialdaselt levinuks.  FOTO: Thiago Prudencio
2004. aastal asutatud Skype oli unikaalne toode, täna on chat ja videokõne funktsioonid muutunud laialdaselt levinuks. FOTO: Thiago Prudencio Foto: Thiago Prudencio

Fraasiga «Skype on Eestis tehtud» on meie riiki ja IT-lugu tutvustatud juba üle 15 aasta. Järgmiseks kümnendiks tuleb aga midagi uut välja mõelda, sest kunagine kultustoode kipub tasapisi unustuste hõlma vajuma.

Sel nädalal vahetab 2004. aastal rajatud Skype Technologies OÜ nime ning muutub Microsoft Development Centeriks. Sestap tegime juttu nii Microsoft Eesti praeguse juhi Tanel Ermi kui endise juhi Andrus Järgiga, meestega, kes olid Skype’is juba enne 2007. aastat. Kohtumine toimus muuseas Microsoft Teamsis – ärisuhtluse platvormil, mis on saanud tehnoloogiahiiu «uueks Skype’iks».

Tanel Erm, miks te Skype’i äri­registrist ära kaotate?

Erm: Kui Microsoft kümme aastat tagasi Skype’i omandas, tegeleti Tallinna arenduskeskuses ainult Skype’iga. Kui toona oli Skype veel üsna unikaalne toode, siis aastatega see eelis kadus. WEBRTC (Google’i avatud lähtekoodiga projekt – toim) tulek tegi kõne- ja videosiderakenduse loomise nii lihtsaks, et igal programmeerijal oli võimalik omaenda tootega üsna lihtsa vaevaga välja tulla. Siis hakatigi Microsoftis mõtlema, et tegelikult oleks mõistlik Eestisse tuua ka muid tooteid. Paar aastat tagasi see õnnestuski, misjärel oli puhtpraktilistel põhjustel mõistlik meie arenduskeskus ümber brändida. Tegelikult vahetasime maja pealt logod välja juba üle aasta tagasi. Ärinimi oli viimane, mis on jäänud meile Skype’i ajalugu meenutama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles