Alumiiniumi hind tõusis Guinea riigipöörde tõttu kümnendi tippu

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Alumiiniumist valuplokid Londoni laos võivad tulevikus veelgi rohkem hinda minna.
Alumiiniumist valuplokid Londoni laos võivad tulevikus veelgi rohkem hinda minna. Foto: REUTERS FILE PHOTO

Alumiiniumi hind tõusis esmaspäeval viimase kümnendi kõrgeimale tasemele pärast Guinea riigipöördeuudiseid. See Lääne-Aafrika riik on maailma suuruselt teine boksiidi tootja, mis on alumiiniumi tooraineks, vahendab Financial Times.

Õllepurkides, ehituses ja autodes kasutatava metalli hind tõusis Londoni metallibörsil protsendi võrra, ulatudes 2776 dollarini tonni kohta, mis on kõrgeim tase alates 2011. aasta maist. Hiina ja Euroopa alumiiniumitootjate aktsiad tõusid samuti.

Guinea sõdurid teatasid pühapäeval, et kukutasid president Alpha Condé sõjaväelise riigipöörde käigus. 

Guinea tarnib umbes 25 protsenti maailma boksiidist ning seda peamiselt Hiinasse ja Venemaale. Tooraine rafineeritakse alumiiniumoksiidi saamiseks, mis on alumiiniumi tootmise lähtepunkt. Guineas leidub ka maailma kõrgeima kvaliteediga rauamaake, seal asub hiiglaslik Simandou maardla, mille üle on peetud pikaajalist kohtuvaidlust.

«Suurenenud ebakindlus seoses uue poliitilise režiimiga ühes maailma suurimas boksiiti tootvas riigis võib häirida ülemaailmseid tooraine ekspordivooge ning suurendab ka ekspordilepingute läbirääkimiste tõenäosust, mis võib avaldada survet alumiiniumoksiidi ja alumiiniumi hindadele,» ütlesid JPMorgani analüütikud Financial Timesile.

Guinea on Hiina suurim boksiidiallikas, samas kui Vene ettevõttele Rusal kuulub selles riigis kolm boksiidikaevandust, mis moodustasid eelmisel aastal 50 protsenti ettevõtte kogutarnetest. Selle aasta esimese seitsme kuu jooksul on Guinea tarninud Hiinale 55 protsenti selle boksiidivarudest, nendivad ING analüütikud. Hiina on omakorda maailma suurim alumiiniumitootja.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles