Suurbritanniat ähvardab aastatepikkune tööjõupuudus

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Briti Tööstuse Keskliit hoiatab, et Suurbritanniat ohustab aastatepikkune tööjõupuudus.
Briti Tööstuse Keskliit hoiatab, et Suurbritanniat ohustab aastatepikkune tööjõupuudus. Foto: ANDY RAIN

Tööstusliit hoiatab suurte probleemide eest, sest paljud välistöötajad on Suurbritanniast lahkunud seoses pandeemiaga ning uusi töötajaid heidutavad Brexiti-järgsed viisareeglid, vahendab Der Spiegel.

Briti Tööstuse Keskliit (CBI) kutsub valitsust üles võtma tarvitusele meetmeid seoses üleriigilise tööjõupuudusega. Vastasel juhul võib kõigi vajalike ametikohtade täitmine võtta kuni kaks aastat, ütles CBI peadirektor Tony Danker.

Puudu ei ole mitte ainult veoautojuhte, vaid ka toitlustussektor kurdab tohutu töökäte nappuse üle. Mõned hotellid ei saa pakkuda kõiki tube, kuna puudub personal pesu pesemiseks ning restoranid on sunnitud valima, kas avada uksed lõuna- või õhtupoolikul.

Dankeri sõnul on ka toiduainete või mööbli tellimise aeg veninud topeltpikaks. «Need puudujäägid mõjutavad juba praegu ettevõtlust ja avaldavad negatiivset mõju Ühendkuningriigi majanduse taastumisele,» ütles CBI juht.

Danker kutsus valitsust üles lõdvendama rangeid sisserändeseadusi, et vähendada lühiajaliselt survet ettevõtetele. Tema sõnul ei ole majanduse juhtimine võimalik, kui jäädakse kindlalt seisma ja oodatakse, et kitsaskohad lahenevad iseenesest.

«Paljud välistöötajad lahkusid Ühendkuningriigist pandeemia ajal, mis mõjutas selliseid sektoreid nagu hotellindus, logistika ja toiduainete töötlemine, ning uued sisserände-eeskirjad muudavad lahkunud töötajate asendamise keerulisemaks,» sõnas ta.

Pandeemia ajal naasid paljud võõrtöötajad koju ja uusi töötajaid heidutavad ranged Brexiti-reeglid koos viisanõuetega. Seetõttu on puudu palju töötajaid näiteks logistikas ja toiduainete töötlemisel, mistõttu jäävad supermarketite riiulid tühjaks.

Enne koroonapandeemiat moodustasid ELi kodanikud üle poole toitlustussektori töötajatest. Juba juunis hoiatasid Briti ühendused, et veokijuhtide puudus võib põhjustada tarneprobleeme. Veoettevõtetel oli puudu üle 60 000 veoautojuhi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles