Madalad intressimäärad suurendavad ebavõrdsust

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Madalad intressimäärad on toonud endaga kaasa aktsiate ja teiste varade kallinemise. Fotol Pariisi börs.  
Madalad intressimäärad on toonud endaga kaasa aktsiate ja teiste varade kallinemise. Fotol Pariisi börs.  Foto: Benoit Tessier

Üha suurem osa globaalsest varast liigub maailma jõukaimate inimeste kätte, sest keskpankade rahapoliitika tulemusena lähevad intressimäärad alla ja varade hinnad üles, mis suurendab inimeste ebavõrdsust, räägitakse suures osas ajakirjanduses, dokumentaalfilmides, arvamusartiklites.

Kuid augustikuu lõpus esitleti Jackson Hole’is toimunud keskpankurite majandusfoorumil teadustööd, kus tuldi järeldusele, et madalad intressimäärad mitte ei suurenda ebavõrdsust, vaid ebavõrdsus on madalate intressimäärade põhjuseks, kirjutab The New York Times.

Arenenud majandused on kogenud madalaid intressimäärasid juba enam kui kümmekond aastat. Uuringus põhjendatakse seda mitte niivõrd keskpankurite otsuste tulemusena, vaid pigem globaalsete protsesside tulemusena, mis suruvad intressimäärasid alla ning mille tulemusena kerkivad varade hinnad.

Nendeks jõudududeks on globaalne säästude üleküllus, mis on põhjustanud nn naturaalse intressimäära, mida tähistab tärniga r (r*). See on intressimäär, mis majandust ei stimuleeri ega ka pidurda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles