Hiina asub lammutama jõhkrat «996»-töökultuuri

Erkki Erilaid
Copy
Kullerid on sunnitud tihti ületunde tegema. 
Kullerid on sunnitud tihti ületunde tegema. Foto: Ng Han Guan

Hiina valitsus hakkab viimaks reguleerima ettevõtete seatud ränki nõudmisi ületundide osas, millega on töötajatele kaasnenud nii terviseprobleeme kui surmajuhtumeid. Samas satub sellise sammuga löögi alla riigi majanduse üks olulisemaid konkurentsieeliseid.

Hiina tehnoloogiasektori suurärimees, veebikaubamaja Alibaba asutaja Jack Ma on ütelnud, et igaühe jaoks on õnnistus olla osa nn 996-töökultuurist, mis tähendab, et inimesed peavad töötama hommikul kella üheksast õhtul kella üheksani ja nii kuus päeva nädalas, kirjutas BBC. Sedasi töötatakse 72 tundi nädalas ning sageli ilma lisatasudeta. Hiinas on ületunnitöö väga levinud, sest arvatakse, et see näitab inimeste pühendumist.

Augusti lõpus väljastasid Hiina võimud ettevõtetele karmi meeldetuletuse, et selline töötajaid ülekoormav töögraafik on tegelikult ebaseaduslik. Hiina ülemkohus ja tööministeerium kirjeldasid ühisavalduses kümmet töövaidlustega seotud kohtulahendit, millest enamik oli seotud liigse ületunnitööga. Juhtumid hõlmasid töövaidlusi eri valdkondades alates tehnoloogiafirmadest kuni meedia ja ehituseni. Kõikide nende vaidluste ühine nimetaja oli, et tööandjad jäid kohtus kaotajaks. Niivõrd tõsist sammu pole Hiinas töötajate kaitseks varem veel astutud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles