GRAAFIK Vaata, millised on kõige kiiremini kasvavad linnad Euroopas (1)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Kõige kiiremini kasvav Lääne-Euroopa linn on Oslo. Fotol Norra keskpanga hoone.
Kõige kiiremini kasvav Lääne-Euroopa linn on Oslo. Fotol Norra keskpanga hoone. Foto: Gwladys Fouche

Praegu elab 75 protsenti Euroopa elanikest linnades. Järgnevatel aastakümnetel on aga Vana Maailma urbaniseerumise tase veelgi kõrgem ning aastaks 2050 prognoositakse, et linnades elab tervelt 84 protsenti elanikest.

Veebiportaal Visualcapitalist pani kokku linnade elanike kasvuprognooside põhjal aastateks 2020–2025, millised linnad kasvavad kõige kiiremini. Tuleb välja, et Euroopa linnastumine on muu maailmaga võrreldes väga aeglane.

Visualcapitalist loeb Euroopaks ka Venemaad ning Euroopa 20 kõige kiiremini kasvava linna hulgas on tervelt kuus Venemaa linna.

Kõige kiiremini kasvavaks linnaks on Moskvast 15 kilomeetri kaugel asuv sõjaväelinn Balašiha, mille elanikkond kasvab 2,01 protsenti aastas. Maailmas on see linn aga alles 768. kohal.

Kasvukiiruselt teisel kohal on Siberi linn Tjumen (elanikkond kasvab 1,88 protsenti aastas), kolmandal Albaania pealinn Tirana (1,63 protsenti) ja kõige kiiremini kasvava Lääne-Euroopa linnana asub Oslo (1,38 protsenti) Euroopas neljandal kohal.

Hoopis teisest puust on maailma kiiremini kasvavate linnade, mis asuvad peamiselt Aafrikas ja Aasias, kasvukiirused.

Maailma kõige kiiremini kasvav linn on Nigeeria föderaalse pealinna administratiivüksus Gwagwalada, mille rahvastik kasvab 6,46 protsenti aastas. Teisel kohal on Kongo Demokraatliku Vabariigi Lomami provintsi pealinn Kabinda (6,37 potsenti) ja kolmandal kohal Bangladeshis asuv Rupganj Upazila (6,36 protsenti).

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles