Sutt: valitsuse prioriteet on tagada kiire netiühendus kogu Eestis (1)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
«Otse Postimehest»: ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Sutt.
 
«Otse Postimehest»: ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Sutt.  Foto: Madis Veltman

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Sutt ütles kohtumisel Telia Grupi juhi Allison Kirkbyga, et kiire interneitühenduse tagamine üle Eesti on valitsuse üks prioriteete sidevaldkonnas, puudutades nii võimalikult kiiret 5G-tehnoloogia kasutuselevõtmist kui ka täiendavaid investeeringuid viimase miili internetiühendusvõimalustesse maakondades.

Ministri sõnul on nõudlus kiire internetiühenduse järele pandeemia ajal oluliselt kasvanud ning siinkohal mängib rolli ka sideettevõtja endi valmidus pakkuda klientidele kvaliteetset ja toimivat andmesidet. «See on ootus sideettevõtjatele nii klientide kui ka valitsuse poolt,» ütles Sutt. 

Sutt tõdes, et kuigi Eestis ei ole veel 5G-sagedusi laiali jagatud, on tal hea meel, et Telia on sellele vaatamata tänavu avanud ja mitmekordistanud oma 5G-võrgu leviala ja täna on üle Eesti juba ligi 80 asukohta, kus saab 5G-võimalusi kasutada. Kirkby avaldas lootust, et riik liigub 3,6-gigahertsise sagedusala konkursiga edasi võimalikult kiiresti, kuna see võimaldaks veelgi paremini kasutada 5G-tehnoloogia pakutavat potentsiaali ning tuua turule ka uusi teenuseid.

5G-sageduskonkursid ootavad sidevõrkude turbemääruse vastuvõtmist. Viimase eelduseks on elektroonilise side seaduse (ESS) muudatuste vastuvõtmine riigikogus. ESS-i kolmas lugemine on planeeritud septembri keskpaika.

Kohtumisel puudutati ka küberturvalisuse muutunud ohupilti maailmas ning Kirkby kinnitas, et Telia grupis on sidevõrkude toimepidevus ja küberturvalisus esikohal ja ka vastavalt rahastatud. Sutt tõi omalt poolt välja, et küberturvalisuse investeeringute jaoks tuleks seada ühine sihttase, näiteks IKT-projektide puhul eraldataks alati teatud protsent küberturvalisuse jaoks. See aitaks tekitada vastutust, kui mõni valitsemisala või ettevõte ei ole sellest sihttasemest kinni pidanud. Lisaks arutati viimase miili ja telefonileviga seonduvat.

«Hea levi tagamiseks on paratamatult vajalikud ka täiendavad mastid. Siin tõid Telia esindajad välja murekoha seoses mastide paigaldamisega, mis puudutab nende all olevat maad,» lisas minister. Tema hinnangul on see koht, kus riik ning kohalikud omavalitsused saavad omalt poolt vastu tulla, sest eelkõige võidavad sellest just kohalikud elanikud. «a praegu riigikogus menetluses oleva ESS-i muudatused peaksid tulevikus soodustama väga suure läbilaskevõimega sidevõrkude ehitamist, kuna lihtsustame riigi või kohaliku omavalituse üksuse omandis või kasutuses olevatele ehitisele – näiteks avalikud ehitised, tänavalambid, valgusfoorid ja nii edasi – sidevõrkude juurdepääsupunktide ehitamist,» selgitas Sutt.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles