Rahandusministeerium: USA ei kavatse vabastada miljarditesse ulatuvaid Afganistani varasid (3)

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Afgaanid seisavad panga ees järjekorras, et pärast Talibani võimuletulekut Kabulis raha välja võtta.
Afgaanid seisavad panga ees järjekorras, et pärast Talibani võimuletulekut Kabulis raha välja võtta. Foto: Stringer

Ameerika Ühendriigid ei kavatse vabastada Afganistani keskpangale kuuluvaid varasid, mis külmutati, kui Taliban võttis riigi üle kontrolli, vahendab Reuters.

Joe Bideni valitsus ei kavatse vabastada miljarditesse ulatuvaid Afganistani kulla-, investeerimis- ja välisvaluutareserve, mis on paigutatud Ameerika Ühendriikidesse ja mis külmutati pärast Talibani võimuletulekut. Seda hoolimata humanitaarorganisatsioonide ja teiste isikute survest, kes ütlevad, et selle hinnaks võib olla Afganistani majanduse kokkuvarisemine.

Suur osa Afganistani keskpanga 10 miljardi dollari suurustest varadest on paigutatud välismaale, kus neid peetakse lääne jaoks oluliseks vahendiks, et avaldada Talibanile survet naiste õiguste ja õigusriigi põhimõtete austamiseks. Finantsekspertide sõnul võib nende varade külmutamine kesta veel kuid.

USA välisministeeriumi, USA rahandusministeeriumi, Valge Maja riikliku julgeolekunõukogu ja teiste ametite ametnikud on alates Talibani võimuletulekust augusti keskel pidanud arutelusid Afganistani rahanduse üle, mida ähvardab ÜRO ja teiste arvates tõsine humanitaarkriis.

Igasugune otsus rahaliste vahendite eraldamise kohta hõlmaks tõenäoliselt USA tippametnikke mitmest ministeeriumist, kuid lõppkokkuvõttes sõltub see president Joe Bidenist, ütlesid eksperdid.

Afganistani ohustab humanitaarkriis

Toiduainete ja kütuse hinnad on kogu Afganistanis tõusnud, kuna välisabi ja dollarisaadetised on peatatud, samuti on see tingitud põuast. Humanitaarrühmad ja eksperdid on nende hulgas, kes kutsuvad USA rahandusministeeriumi üles Afganistani varade külmutamist lõpetama, öeldes, et kaalul on inimelud.

USA rahandusministeerium teatas sel nädalal, et on andnud loa, mis lubab USA valitsusel ja tema partneritel jätkata humanitaarabi andmist Afganistanis. Samuti andis ta maailma suurimale rahaülekandefirmale Western Unionile ja teistele finantsasutustele rohelise tule, et välismaal elavad Afganistani emigrantid saaksid jätkata isiklikke rahaülekandeid Afganistani.

Samas ei leevenda rahandusministeerium sanktsioone Talibani vastu ega leevenda piiranguid nende juurdepääsule ülemaailmsele finantssüsteemile, ütles pressiesindaja Reutersile.

«Ameerika Ühendriikide valitsus on olnud ühenduses humanitaarpartneritega Afganistanis nii nende kohapealsete julgeolekutingimuste kui ka nende võimekuse osas jätkata humanitaartööd,» ütles pressiesindaja.

«Kuna me säilitame oma pühendumuse Afganistani rahva ees, ei ole me vähendanud sanktsioonisurvet Talibani juhtidele ega olulisi piiranguid nende juurdepääsule rahvusvahelisele finantssüsteemile,» lisas ta.

 
Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles