Putin kuulutas Jaapaniga vaidlusalused saared maksuvabaks tsooniks

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Iturup on suurim Kuriilide saar, mida peavad nii Venemaa kui ka Jaapan endale kuuluvaks.
Iturup on suurim Kuriilide saar, mida peavad nii Venemaa kui ka Jaapan endale kuuluvaks. Foto: Yuri Smityuk

President Vladimir Putin ütles, et Venemaa loob maksuvaba tsooni, et meelitada investeeringuid neljale saarele, mis on aastakümneid kestnud territoriaalvaidluse keskmes Jaapaniga, vahendab Reuters.

Venemaa pakub maksusoodustusi, et stimuleerida äritegevust vaidlusalustel Vaikse ookeani saartel ja teha need kättesaadavaks välisinvestoritele, sealhulgas Jaapanile, ütles president Vladimir Putin reedel Vaikse ookeani sadamalinnas Vladivostokis toimuval iga-aastasel Idamaade Majandusfoorumil.

«Me loome Kuriili saartel enneolematu hulga soodustusi ja stiimuleid, kus me vabastame ettevõtted täies ulatuses ja 10 aastaks igasuguste kasumi-, kinnisvara-, maa- ja transpordimaksude maksmisest,» ütles Putin. Soodustused on kättesaadavad Venemaa ja välisinvestoritele, «sealhulgas meie Jaapani partneritele,» lisas ta.

Tema teade annab täiendava löögi Jaapani lootustele nõuda tagasi Nõukogude Liidu poolt Teise maailmasõja lõpus konfiskeeritud saared, mida Venemaal tuntakse Lõuna-Kuriilide ja Jaapanis Põhjaterritooriumide nime all.

Putin ja Jaapani endine peaminister Shinzo Abe on 2012. aastal ja möödunud aastal toimunud Abe tagasiastumise vahel kohtunud 25 korda, et püüda territoriaalseid vaidlusi lahendada, kuid edutult.

Küsimus on takistanud mõlemal poolel ametlikult sõda lõpetava rahulepingu allkirjastamist. Putin ütles, et Venemaa on endiselt valmis dialoogiks rahulepingu üle, kuid ta süüdistas Jaapanit selles, et nad on korduvalt muutnud oma läbirääkimispositsiooni saarte suhtes.

Kreml on pakkunud läbirääkimisi 1956. aasta deklaratsiooni alusel, mille kohaselt Nõukogude Liit tagastaks rahulepingu sõlmimise järel kaks neljast saarest, kuid eelmisel aastal toetas Venemaa parlament karmimat seisukohta territoriaalsete järeleandmiste suhtes. Venemaa põhiseaduse muutmine eelmisel aastal muutis ka mis tahes Venemaa osa üleandmise ebaseaduslikuks.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles