Uuring: USA teenindussektorit räsivad kõrged hinnad ja tööjõu nappus

Copy
Starbucksi kohvik New Yorgis.
Starbucksi kohvik New Yorgis. Foto: ZUMAPRESS.com / Scanpix

USA tohutu teenindussektor jätkas augustis kasvu, kuid ettevõtted on kõrgete hindade ning materjalide ja tööjõu nappuse pärast mures, selgus reedel avaldatud uuringust.

USA Tarneahela Juhtimise Instituudi (Institute for Supply Management ehk ISM) teenustesektori indeks langes läinud kuul 61,7 protsendini, võrreldes juuli rekordilise 64,1 protsendiga.

Üle 50-protsendine tulemus viitab kasvule ning teenindussektor on pandeemia algusele järgnenud krahhist alates kasvanud nüüd 15 kuud järjest.

«Kasvutempos oli augustis tagasitõmbumine, kuid kasv on teenindussektoris endiselt tugev,» ütles uuringu juht Anthony Nieves.

Positiivse trendina nähti tarneaegade lühenemist, mis osutub viimastel kuudel esinenud tarneprobleemide lahenemisele. Samas teatati, et äriaktiivsus ja tootmine langesid juuliga võrreldes 6,9 protsendipunkti ning uute eksporditellimuste hulk kahanes üle viie protsendipunkti.

Ettevõtetel on endiselt ka raskusi töökäte ja varustuse leidmisega.

Kasvu näitasid augustis kõik teenindussektori harud, välja arvatud kunsti- ja meelelahutusesektor, mis on haavatav maskikandmise kohustusele ja muudele piirangutele, mis delta tüve kiire leviku tõttu taaskehtestati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles