Hiina kiibihiid investeerib uude tehasesse pea 9 miljardit dollarit

Copy
Semiconductor Manufacturing International Corpi (SMIC) logo.
Semiconductor Manufacturing International Corpi (SMIC) logo. Foto: Aly Song

Hiina suurim kiibitootja teatas reedel, et investeerib 8,87 miljardit dollarit (7,46 miljardit eurot) uude pooljuhtide tehasesse Shanghais, samas kui Pekingit räsivad USA sanktsioonid ja pooljuhtide defitsiit.

Riiki tabas tõsine mikrokiipide puudus, kui USA keelas oma toodangu müümise Hiinale, samuti on tootmisliine häirinud koroonaviiruse pandeemia.

USA valitsus kandis Hiina pooljuhtide tootja Semiconductor Manufacturing International Corpi (SMIC) musta nimekirja läinud septembris, tuues põhjuseks julgeolekumured ja firma seotuse Hiina sõjaväega.

SMIC, mis on seoseid sõjaväega eitanud, teatas reedel, et rajab riigi idaossa uue tehase.

«Uus tehas Shanghais hakkab tootma umbes 100 000 12-tollist pooljuhtplaati kuus,» teatas SMIC avalduses Hongkongi börsile.

Tehases hakatakse tootma vanema põlvkonna kiipe, millest on ülemaailmne puudus ja mida kasutatakse kõiges alates koduelektroonikast kuni isejuhtivate autodeni.

«USA tehnoloogiaekspordi keeld on mõjutanud plaane arendada väiksemaid, kõrgtehnoloogilisemaid kiipe,» ütles firma juht Zhang Haijun läinud kuul riiklikule väljaandele Global Times.

SMIC on saanud Pekingilt mitu miljardit dollarit toetust ning etendab keskset rolli riigi kavas saavutada tehnoloogiline sõltumatus.

SMIC teatas tänavu plaanist ehitada väiksemad tehased ka Pekingisse ja Shenzheni.

Taiwani Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), mis on maailma suurim pooljuhtide tootja, teatas aprillis, et investeerib 2,8 miljardit dollarit tootmisvõimsuse suurendamiseks Nanjingis.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles