Kallas: Eesti kasutab kõiki võimalusi rohepöörde elluviimiseks (39)

BNS
Copy
Kaja Kallas
Kaja Kallas Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Peaminister Kaja Kallas ütles reedel Ameerika Kaubanduskoja liikmetega kohtudes, et Eesti valmistub kasutama kõiki rohepoliitika ja digipöörde võimalusi, et minna üle jätkusuutlikumale majandusele.

Kallas avaldas lootust, et vaktsineerimise edenedes saavad riigid kriisi lahendamiselt pöörata pilgud taas tulevikku ning keskenduda rohepoliitika ja digipöörde elluviimisele. «Need pakuvad uusi ärivõimalusi ja suurt kasvupotentsiaali ning ettevõtjatel on nende muudatuste reaalsuseks muutmisel oluline roll,» sõnas ta pressiteate vahendusel.

Peaministri sõnul soovib Eesti olla uue majanduse eeskuju. «Rohelisemale majandusele üleminekuks ning kliimaeesmärkide saavutamiseks oleme koostöös teadlaste ja ettevõtjatega koostamas terviklikku vaadet, mis annab meile selge ja sihikindla plaani loomaks aluseid uutele ärimudelitele ja konkurentsivõimele,» ütles peaminister.

Rohepöörde käigus investeerib Eesti koos Euroopa Liidu vahenditega 1,8 miljardit eurot, et säästa energiat, tagada väiksemad kulud ning hoida keskkonda. Täiendavad 235 miljonit eurot suunab riik Ida-Virumaale investeeringuteks ja töökohtade loomiseks ning liikumaks traditsioonilistest sekoritest, nagu põlevkivitööstus, uutesse valdkondadesse.

Peaminister toonitas, et koroonaviiruse kriisi kontekstis on Eesti e-riik ja e-teenused omandanud veelgi suurema tähtsuse. Need võimaldasid tema sõnul piirangute ajal tagada ligipääsu avalikele teenustele ning jätkata õppimist, suhtlemist ja töötamist.

«Digiriigi jätkuv areng on aga avaliku ja erasektori ühine väljakutse. Näeme, et meie erasektori ja tööstusettevõtete digitaalsete lahenduste kasutusele võtmise tase on Euroopa Liidu riikide keskmisest maas. Peame selle põhjuseid paremini tundma õppima ning mahajäämust vähendama,» ütles Kallas.

Peaminister lisas, et Ameerika Ühendriigid on Eestile tähtsaim liitlane ja oluline kaubanduspartner. Siiski jagub arenguruumi nii Eesti ettevõtete ekspordi suurendamisele kui ka USAst pärit investeeringute osa kasvatamisele Eestisse.

«Loodan mõne päeva pärast toimuval Tallinn Digital Summitil kohtuda Ameerika Ühendriikide kaubandusministri Gina Raimondoga, et veelgi tihendada kahe riigi majandussuhteid,» lausus Kallas.

Kommentaarid (39)
Copy
Tagasi üles