Saksa kliimaühendused plaanivad autofirmade vastu kohtusse minna (1)

BNS
Copy
Volkswageni tehases paigaldatakse järjekordsele autole elektrijuhtmeid.
Volkswageni tehases paigaldatakse järjekordsele autole elektrijuhtmeid. Foto: MATTHIAS RIETSCHEL

Saksa keskkonnaühendused teatasid reedel plaanist minna autohiidude Volkswageni, Daimleri ja BMW vastu kohtusse, et sundida neid kiiremini emissiooni vähendama.

Greenpeace Germany ja Deutsche Umwelthilfe (DUH) teatel saadeti kolmele autotootjale nõudekiri, kus palutakse võtta vastu ambitsioonikamad süsihappegaasi emissiooni vähendamise eesmärgid, sealhulgas fossiilsete kütustega sõidukite tootmise lõpetamine aastaks 2030.

Juhul kui kirjale lähinädalatel ei vastata ja "ebaseaduslikku tegevust" ei peatata, esitavad vabaühendused kohtuhagi.

«Me võtame need firmad, mis on meie kliimat aastaid hävitanud, vastutusele,» ütles DUH-i tegevdirektor Sascha Müller-Kraenner.

Ehkki firmad on teatanud plaanist minna diisel- ja bensiiniautodelt üle keskkonnasõbralikemale elektrisõidukitele, on keskkonnaühenduste sõnul nende kava ebamäärane ja mittesiduv.

«Ettevõtete elektrifitseerimisplaanid ei ole piisavalt ambitsioonikad ja on liiga aeglased. Sellest ei piisa kliimakriisi ärahoidmiseks,» ütles Martin Kaiser Greenpeace'ist.

Keskkonaühendused võtsid sihikule ka neljanda firma: Saksa nafta- ja gaasifirma Wintershall Dea.

Kui asi kohtuhagini jõuab, oleks see esimene omalaadne kaasus Saksamaal.

Hagejad toetuvad Saksa põhiseaduskohtu aprillikuisele otsusele, kus leiti, et Saksamaa plaan süsihappegaasi heidet vähendada ei ole piisav Pariisi kliimaleppe eesmärkide täitmiseks ning koormab ebaõiglaselt tulevasi põlvkondasid.

Kohtuotsuse järel nihutas kantsler Angela Merkeli valitsus kava jõuda süsinikneutraalsuseni viie aasta võrra ettepoole, 2045. aastani, ja tõstis emissiooni vähendamise eesmärke 2030. aastaks.

Kaiseri sõnul said hagejad indu ka Hollandi maikuisest kohtuotsusest, kus kästi naftahiiul Shellil oma emissiooni vähendamise eesmärke suurendada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles