Soomlased kurdavad, et rikkad riigid maksavad vaesemate elektriautodele ülemineku kinni (4)

Erkki Erilaid
Copy
Volkswagen ID.3 100% elektriline.
MARKO SAARM/SAKALA
Volkswagen ID.3 100% elektriline. MARKO SAARM/SAKALA Foto: Marko Saarm

Soome autoliidu hinnangul kujutab Euroopa Komisjoni ettepanek luua sotsiaalne kliimafond soomlastele suurt ohtu, sest ELi rikkamad riigid toetaksid läbi fondi vaesemaid elektriautode ostmisel ja maksaksid kinni ka teisi rohepöördega seotud kulutusi. Eesti võiks saada fondilt üle 200 miljoni euro toetusi.

Soome autoliit väljendas sotsiaalse kliimafondiga seotud muret oma avalduses transpordi- ja kommunikatsiooniministeeriumile, kirjutas Kauppalehti. «ELi rahastatavas fondis on suur oht, et rikkad riigid, sealhulgas Soome, toetavad vaesemate riikide kodanikke elektriautode ja muude rohepöördega seotud ülemineku toodete ostmisel,» märkis Soome autoliit. Samuti tõstaks autoliidu hinnangul fondi rahastamiseks vajalik riikliku maanteetranspordi heitkogustega kauplemine transpordi hindu.

Sotsiaalse kliimafondi loomine sisaldus Euroopa Komisjoni (EK) juulis avaldatud kliimameetmete ettepanekutes, mis hõlmavad heitkogustega kauplemise laiendamist maantee- ja meretranspordile. «Uus fond edendab õiglust ja solidaarsust liikmesriikide vahel ja sees, vähendades samal ajal energia- ja transpordivaesuse ohtu,» seisis komisjoni ettepanekus.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles