Pensioniraha kinnisvaraturul veel laineid ei löö

PM Majandus
Copy
1Partner Kinnisvara tegevdirektori Martin Vahter.
1Partner Kinnisvara tegevdirektori Martin Vahter. Foto: Tairo Lutter

Augustis tehti Tallinnas 931 kinnisvaratehingut, mida on 10% vähem kui juulis. Pealinna korteri keskmine ruutmeetri hind langes kuuga 1,3%, 2301 euroni.

Kinnisvarafirma 1Partner juhi Martin Vahteri sõnul on turul tunda uue hooaja ja saabuva pensioniraha ootust, kuid septembri esimeste päevade kinnisvarakuulutuste vaatamise statistika märkimisväärset hüpet ei näita. «Pigem on kinnisvaraturg kevadega võrreldes rahunenud,» ütles Vahter.

«Praegu on erinevatel põhjustel korraga liikvel rohkem vaba raha kui kunagi varem. Majandus kasvab, börside tõus ja IT-buum on inimesed jõukaks teinud, samuti lisandub septembris umbes miljard eurot teisest pensionisambast väljamakstavat raha. Alahinnata ei saa ka rahatrüki- ja inflatsioonihirmu kombinatsiooni,» loetles Vahter. «Tarbimisralli tuleb paratamatult ja ratsionaalsem osa sellest rahast jõuab ka kinnisvaraturule.» 

Tema sõnul otsivad inimesed praegu peamiselt paremat kodu ning saabuv pensioniraha võib anda selleks piisava lisa, et sissemaks kokku saada. Läbi ühisrahastuse ja fondide jõuab osa rahast turule ka investeeringutena.

Augustis müüdi Tallinnas 711 korterit ehk 5,6 % vähem kui juulis. Korteri keskmine ruutmeetri hind langes kuuga 1,3%, kuid oli mullu augustiga võrreldes 11 protsenti kõrgem. Pealinna kalleim korter müüdi 582 000 euro eest.

Augustis müüdi Tallinnas 22 hoonestatud elamumaa kinnistut, mida on 21 võrra vähem kui varasemal kuul. Kalleim eramu müüdi augustis miljoni euroga.

Möödunud kuul müüdi seitse elamumaa krunti, seda on juuliga võrreldes üheksa võrra vähem. Kalleim krunt maksis 1,85 miljonit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles