Venemaa ähvardab karistada Apple'it ja Google'it, kui nad ei eemalda Navalnõi rakendust

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Vene opositsiooniliider Aleksei Navalnõi
Vene opositsiooniliider Aleksei Navalnõi Foto: Zumapress/Scanpix

Venemaa võib käsitleda Apple'i ja Google'i keeldumist eemaldada Kremli kriitiku Aleksei Navalnõi loodud õiglaste valimiste rakendus oma veebipoest sekkumisena nende selle kuu parlamendivalimistesse.

Venemaa meediajärelevalve Roskomnadzor ähvardas neljapäeval Apple'it ja Google'it trahviga juhul, kui nad ei eemalda oma veebipoest Kremli kriitiku Aleksei Navalnõi loodud rakendust, vahendas uudisteagentuur Interfax.

President Vladimir Putini kõige sõnakama siseriikliku vastase Navalnõi liitlased kavatsevad kasutada äppi taktikalise valimiskampaania korraldamiseks, et anda löök Kremli-meelsele ja poliitilisel maastikul domineerivale võimuparteile Ühtne Venemaa.

Vangistatud poliitiku taktikaline hääletusplaan on üks viimaseid vahendeid, mis tal ja tema liitlastel on veel kasutada pärast seda, kui nende liikumine keelustati sel suvel, sest Venemaa määratleb neid äärmusliku rühmitusena.

Meediajärelevalveamet Roskomnadzor ütles, et Google'ile ja Apple'ile võidakse määrata kuni 4 miljoni rubla (55 000 dollarit) suurune esialgne trahv, kui nad ei piira juurdepääsu rakendusele. Juhul, kui juurdepääsu ei piirata, ootavad ees karmimad karistused.

Navalnõi liitlastel on keelatud kandideerida 17.-19. septembri valimistel ning Putinit toetav Ühtne Venemaa peaks oma populaarsuse langusest hoolimata valimised võitma.

Moskva käskis eelmisel kuul Google'il ja Apple'il eemaldada äpp oma veebipoest ning Venemaa on kasutanud uusi digivahendeid, et rakendust blokeerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles