Tööstustoodang kasvas juulis 10 protsenti

BNS
Copy
VKG tööstusala.
VKG tööstusala. Foto: Ilja Smirnov | 5229311@gmail.com

Statistikaameti andmetel tootsid tööstusettevõtted juulis 10 protsenti rohkem toodangut kui eelmise aasta samas kuus, ületades seejuures kriisieelse taseme.

Toodang suurenes energeetikas 16 protsenti, töötlevas tööstuses 6 protsenti ning mäetööstuses 72 protsenti, teatas statistikaamet.

Statistikaameti analüütiku Helle Bunderi sõnul suurenes tootmine rohkem kui pooltel töötleva tööstuse tegevusaladel.

«Eelmise aasta juulis ei olnud enam koroonapandeemia mõju täheldatav ja töötleva tööstuse tootmismahud jäid 2019. aastaga samale tasemele. Selle aasta juulis tootmismahud aga võrreldes kriisieelse ajaga juba kasvasid,» tõi Bunder välja.

Suurema osatähtsusega tööstusharudest kasvas puidu töötlemine 6,4 protsenti, metalltoodete tootmine 10,2 protsenti, elektriseadmete tootmine 6,8 protsenti ning ehitusmaterjalide tootmine 17,5 protsenti. Mahud vähenesid elektroonikaseadmete tootmises ja toiduainetööstuses, vastavalt 18,1 ja 3 protsenti.

Juuniga sarnaselt võis ka juulis mäetööstuses täheldada head kasvu nii turba tootmises kui ka ehitusmaavarade kaevandamises.

Töötleva tööstuse toodangust 65 protsenti müüdi välisturule, ekspordi osatähtsus oli suurim farmaatsia ning arvutite ja elektroonikaseadmete tootmises. Korrigeerimata andmetel kasvas toodangu müük ekspordiks võrreldes mulluse juuliga 9 protsenti ja müük siseturule 18 protsenti.

Sesoonselt korrigeeritud andmetel jäid tööstuses ja töötlevas tööstuses mahud võrreldes juuniga samale tasemele.

Energeetika valdkonnas suurenes elektri tootmine koguseliselt megavatt-tundides arvestatuna võrreldes eelmise aasta juuliga 40 protsenti, samas soojuse tootmine vähenes 3 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles