Sõerd arvab, et ka tänavune riigieelarve sisaldab eksimusi

Copy
Rahandusministeerium prognoosib riigieelarve nominaalseks puudujäägiks järgmisel aastal 1,8 protsenti.
Rahandusministeerium prognoosib riigieelarve nominaalseks puudujäägiks järgmisel aastal 1,8 protsenti. Foto: Sander Ilvest

Riigikontrolli üleeile avaldatud aruandes toodi esile, et 2020. aasta riigieelarve sisaldas ligikaudu 365 miljoni euro ulatuses arvutusvigu ehk umbes miljoni euro võrra päevas.

«Tegelikult on see ikka väga tõsine lugu,» ütles reformierakondlasest riigikogu rahanduskomisjoni liige, endine rahandusminister Aivar Sõerd. «Vigu on eelarvetes ka varem olnud, kuid praegune mastaapsus on pretsedenditu.»

Sõerd leidis, et probleemi tuum peitub üleminekus tegevuspõhisele eelarvele, mis olevat toimunud liiga järsult. Ta märkis, et tegelikult hakati ettevalmistusi tegema juba 2014. aastal. «Aga noh, ju jäi siis ka aastatest väheseks,» lisas ta.

Seetõttu kõlas mitmelt poolt etteheiteid, et riigieelarvest pole võimalik välja lugeda, kuhu raha läheb. «Mina ei ütle, et eelarvest pole võimalik aru saada, ega taha kasutada sõna «arusaadavus»,» ütles Sõerd. «Asi pole selles. Seal pole midagi endale selgeks tehagi, sest infot, milleks täpselt eelarves olevat raha kulutatakse, pole.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles