Skype'i kaasasutajate investeerimisfirma teenis üle 12 miljoni euro kasumit

BNS
Copy
Ahti Heinla, üks rakenduse Skype loojatest ja Ambient Sound Investmentsi omanikest.
ELMO RIIG/Sakala.
Ahti Heinla, üks rakenduse Skype loojatest ja Ambient Sound Investmentsi omanikest. ELMO RIIG/Sakala. Foto: Elmo Riig

Skype'i eestlastest kaasasutajate investeerimisettevõte Ambient Sound Investments OÜ (ASI) teenis möödunud aastal 12,5 miljonit eurot kasumit, 2,8 protsenti enam kui aasta varem, samas kui ettevõtte varade maht kasvas 13 protsenti 162,6 miljoni euroni.

Aruandeaasta lõpus oli ASI jaotamata kasumi summa 111 miljonit eurot. Dividende maksis ettevõte möödunud aastal pea 3,2 miljonit eurot, aasta varem jäi summa pisut alla 2 miljoni euro, selgus ASI majandusaasta aruandest.

Võrreldes 2019. aasta investeerimisportfelli struktuuriga suurenes eelkõige erakapitali varaklassi osakaal ning vähenes likviidsete varade maht, märkis ettevõtte juhtkond. Erakapitali positsioonid moodustasid ASI investeerimisportfellist ligikaudu 40 protsenti, likviidsed varad koos noteeritud aktsiatega 28 protsenti, reaalvarad 20 protsenti ning riskikapital 12 protsenti. Geograafiliselt on ligi 70 protsenti investeeringutest Baltikumis, järgnevad Euroopa ja Põhja-Ameerika.

Aruandeaasta lõpu seisuga oli ASI riskikapitali portfellis kuus otseinvesteeringut, sealhulgas üks ettevõte Euroopas, kaks Aasias ning kolm Põhja-Ameerikas. Uue investeeringuna lisandus pakirobotite arendamise ja tootmisega tegelev ettevõte Starship Technologies. Portfellist realiseeriti kogu laboriseadmete ning tarvikute müügiga tegeleva Eesti ettevõtte Inbio osalus ning osaliselt Ameerika Ühendriikides veebimängude arendamisega tegeleva ettevõte Flowplay osalus.

Lisaks otseinvesteeringutele kuulub ASI riskikapitali portfelli kolm fondiinvesteeringut: Karma Ventures Euroopas ning Neoteny 3 ja 1517 Fund Põhja-Ameerikas.

Erakapitali varaklassi keskseim positsioon on osalus LHV Groupis, mille väärtus kasvas majandusaasta vältel ligikaudu 60 protsendi võrra. Samuti jätkati investeeringutega Eesti Killustikus. Kokku on varaklassis üheksa investeeringut, millest neli on fondiinvesteeringud: Baltikumis ja Poolas tegev BPM Mezzanine Fund, Suurbritannias tegevad Harbert European Growth Capital Fund I ja II ning Saksamaal tegev Cipio Partners Fund VII.

Noteeritud aktsiaportfelli maht kahanes 26 miljonilt eurolt 24 miljonile eurole investeeringute väärtuse kahanemisest tulenevalt.

ASI tervikportfelli suurim investeering on reaalvarade varaklassi ettevõtte Multiland poolt hallatav metsaportfell mahus ligikaud 750 000 tihumeetrit ligi 5000 hektaril.

Töötajaid oli ettevõttes 2020. aastal 37, kahe võrra vähem kui aasta varem. Tööjõukulud kasvasid aga 16,6 protsenti pea 5,1 miljoni euroni. Töötasu kuluna on kajastatud ka töötajatele antud optsioonid kokku 3,9 miljoni euro ulatuses. Optsioonide realiseerimine toimub mitte kiiremini kui kolme aasta jooksul, misjärel tekib töötajatel osalus.

Aruandeaastal on optsioone kokku realiseeritud 3,7 miljoni euro eest, sellest rahaliselt 1,4 miljonit eurot ja osaluseks 2,6 miljonit eurot.

Ambient Sound Investments OÜ on asutatud 2003. aastal. Ettevõtte pikaajaline eesmärk on toimida jätkusuutliku investeerimisettevõttena.

ASI konsolideerimisgruppi kuuluvad tütarettevõtjad ASI Private Equity AS, mis investeerib ja juhib investeeringuid tehnoloogiaettevõtetes; InkspinSix OÜ, mis tegeleb eelkõige pikaajaliste fondiinvesteeringutega; Paistevälja-Paistu Põllud ja Metsad OÜ, Saardu Põllud OÜ ning Kv1 OÜ, Kv3 OÜ, Multiland OÜ, Eesti Killustik, Balti Karjäärid OÜ, mis haldavad Ammende Hotell OÜ ja Multiland Management OÜ investeeringuid reaalvarade varaklassis; ning ASI Venture Holdings OÜ, mis tegeleb investeeringute haldusega.

Ettevõtte tegelikud kasusaajad on Creditinfo andmeil 24,97 protsendiga Ahti Heinla ja Priit Kasesalu, 17,94 protsendiga Jekaterina Annus ja 12,48 protsendiga Annika Tallinn ja Jaan Tallinn.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles