Leedu plaanib miinimumpalka tõsta 730 eurole

BNS
Copy
Raha. Foto on illustratiivne.
Raha. Foto on illustratiivne. Foto: Sille Annuk / Postimees

Leedu valitsus nõustus põhimõtteliselt sotsiaalministeeriumi ettepanekuga tõsta tuleva aasta algusest miinimumpalka 642 eurolt 730 euroni.

Leedu sotsiaalministeerium tegi ettepaneku tõsta jaanuarist miinimumpalka 88 euro (13,7 protsendi) võrra. Sotsiaalminister Monika Navickienė ütles valitsuse istungil, et ettepanek tehti pärast seda, kui rahandusministeerium värskendas majandusarengu ennustust.

«Kasvab Covid-19 vastu immuunsuse omandanud inimeste hulk, majandustegevuse piiranguid ei ole peaaegu jäänud, töötuid jääb vähemaks ja lisandub töökohti, majandusteadlased ennustavad tormilist majanduskasvu,» ütles ta.

Ministeeriumi sõnul on see aastakümne võimsaim miinimumpalga tõstmine, viimati tõsteti seda 2013. aastal 43 euro võrra. Varem soovitati tõsta miinimumpalka 61 euro (9,5 protsendi) võrra 703 euroni.

Valitsus suunatas palgaküsimuse arutamiseks edasi kolmepoolsesse nõukokku ja langetab lõppotsuse oktoobris, kui esitab seimile 2022. aasta eelarve. Praegu on Leedu miinimumpalk 642 eurot ja seda võib maksta vaid kvalifitseerimata töö eest.

Samas sisaldab Leedus brutopalk ka sotsiaalmaksu, mistõttu tänase 642eurose miinimupalga teenija saab kätte 457 eurot. Eestis on miinimumpalk 584 eurot, millest teise pensionisambaga mitteliitunu (kuna Leedus on teine pensionisüsteem, siis on nii lihtsam võrrelda) saab pärast maksude tasumist kätte pea 560 eurot.

Seega ei kasva Leedu miinimumpalk ka pärast tõusu tegelikult siinsest kõrgemaks. Siis kujuneb sealse miinimumpalga saaja netoteenistuseks 507 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles